Пити со ориз обично се полнат или со риба или со јајца. А што е можно немора ниту едното ниту другото? Само ставете повќе кромид и зачини и тоа е тоа.
СОСТОЈКИ:
1 чаша ориз
4 млад кромид
растително масло
1 лажиче мелена слатка пиперка
0,5 лажиче мелен ким и коријандер
прстофат мелен цимет
500 гр посно тесто од квасец
1 лажиче листови од црн чај
сол
РЕЦЕПТ ЗА ГОТВЕЊЕ ЧЕКОР ПО ЧЕКОР:
Чекор 1
Во поголемо тенџере зовријте 300 мл вода, посолете, додајте ориз, затворете го капакот и варете 15 минути. Почекајте одтизот да се свари па потоа изладете го.
Чекор 2
Ситно исецкајте го младиот кромид. Загрејте малку масло во тавче и на средна температура издинстајте го кромидот многу брзо, повремено мешајќи 1 минута додадете го кромидот во оризот.
Чекор 3
Во истото тавче загрејте уште околу 2 лажици. л. масло, додадете пипер, ким, коријандер, цимет и сол. Загрејте на тивок оган 30 секунди. Додадете зачини во оризот и измешајте темелно.
Чекор 4
Загрејте ја рерната на 180°C. Расукајте го тестото, исечете го на мали квадрати или правоаголници. Поставете го филот во центарот на секоја од нив. Соединете ги рабовите од тестото над филот и цврсто притиснете да се затворат рабовите. Ставете ги питите на плех на одредено растојание една од друга и оставете ги да отстојат на топло место, 15 минути.
Чекор 5
Сварете го црниот чај со 100 мл врела вода, покријте го и оставете го да отстои 5 минути. Потоа процедете.
Чекор 6
Со помош на четка за готвење, подмачкајте ги питите со чајот питите. Ставете ги во рерна и печете околу 15 минути. Послужете топло или ладни.