Едноставно и ефтно античко јадење… По рецепт на нашите баби…
Гурманскиот појадок ќе ги вклучи сите сетила и е готов за кратко време…
Состојки:
Компири – 1 кг
Пармезан – 100 гр
Јајца – 3
Магдонос – 20 гр
Лук – 2 чешниња
Презла – 80 гр
Сол, црн пипер
Масло за пржење – 200 ml
Подготовка:
Компирите сварете ги и потоа изгмечете ги со лажица. Додадете презла, јајцата, пармезанот, издробениот лук, магдоносот, сол и бибер и сè убаво измешајте. Намачкајте ги рацете со масло и обликувајте ги топчињата . Пржете ги во тава од двете страни додека не поруменат. Смесата никогаш не била подготвена побрзо, а вкусот е фантастичен.