Сувлаки е традиционално грчко јадење што најверојатно сите сме го пробале, но сега можеме да го подготвиме и дома…
Тоа се делчиња на свинско, јагнешко или пилешко месо, кои се нанижани на тенки дрвени стапчиња и испечени на скара. Делчињата на месо можат да бидат комбинирани со зеленчук кое се нанижува помеѓу месото.
Јадењето, спремено на овој начин, карактеристично е за многу земји на Балканот, како и на Кавказот, само се користат различни имиња. На српски јазик оваа врста на јадење се вика ражњиќи, на турскиот тоа е шиш-кебаб, на рускиот шашљики. На грчки јазик, називот на овој вид хране потекнува од латинскиот збор „subula“, што значи скара на жар.
Состојки (4 лица):
За сувлаки:
- 4 големи пилешки гради (околу 1 кг)
- 4 – 5 лажици маслиново масло
- сок од 1 лимон
- 2 чешниња лук
- 2 лажици суво оригано
- сол и свежо мелен бибер
- дрвени раженчиња
За цацики:
- 1 свежа краставица
- 2 чешниња лук
- ¼ шолји екстра девствено маслиново масло
- 500 гр грчки јогурт или павлака
- 1 лажица црвен вински оцет
- сол
Подготовка:
- Пилешкото измијте го, избришете го и исечете го на поголеми (околу 3 см), што е можно пообични коцки. Потоа ставете го пилешкото во голем стаклен сад и додајте ги сите состојки за маринадата: маслиново масло, сок од лимон, многу ситно сечкан лук, суво оригано и сол и бибер. Сè убаво измешајте со раце, покријте го со најлонска фолија и оставете го во фрижидер најмалку еден час да се маринира.
- Во меѓувреме подгответе го сосот цацики. Лукот ситно исечкајте го, па измешајте го со маслиново масло. Излупете ја краставицата и исцедете го сокот. Изрендајте ја на покрупната страна од рендето, додадете малку сол и бибер, па оставете го настрана околу 10 минути, да тече водата.
- Во сад измешајте ја исцедената краставица, лукот со маслиново масло, грчкиот јогурт, винскиот оцет и малку сол и свежо мелен бибер. Мешајте (или блендирајте) додека сè не се соедини. Покријте го садот и ставете го во фрижидер да се излади сосот.
- Направете сувлаки, односно раженчиња. Доста густо прободете ги маринираните коцки од пилешко на дрвени стапчиња. Загрејте многу силно тавче за грил, посипете со малку масло, па печете ги раженчињата околу 8-10 минути од двете страни, вртете по потреба додека не добијат убава боја и не се испечат.
- Послужете сувлаки со топла пита леб и разладен сос од цацики.
Совет повеќе:
Пилешкиот сувлаки во Грција обично се служи со малку исечен виолетов кромид и домат, секогаш со пита леб. Заедно со нив, Грците често служат помфрит, како и неизбежниот сос од цацики.
Помеѓу секој круг на печење ражен, избришете ја тавата малку со хартиена крпа за да ги отстраните изгорените парчиња маринада.