Печени компири кои често ќе ги подготвувате.
Состојки:
- Компири
- сол, бибер, лук
- една лажица сенф
- маслиново масло
- Рузмарин
Подготовка:
Сами одредете ја количината на компири.
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Излупете ја кората, измијте ја и исушете ја со крпа.
Обложете плех или огноотпорен сад со хартија за печење.
Исечете ги компирите, веднаш ставете ги на плех, додадете сол и бибер и две чешниња лук.
Посипете го рузмаринот врз компирите.
Измешајте го сенфот и премачкајте го секој компир.
И на крај, прелијте сè со маслиново масло.
Вака подготвените компири ставете ги во загреана рерна и печете околу 50 минути.
На половина од печењето, малку измешајте ги компирите и вратете ги во рерна.
Готовиот компир послужете го веднаш, по можност како додаток на некое месо.
Добар апетит!