Летната жештина е поднослива на море и на плажа, но во градот постојано бараме начини да се освежиме. Препорачливо е да се избегнува мрсна и пржена храна и други тешки оброци, газирани сокови, алкохол, да се бара сенка, да се носи лесна и воздушна облека и да се избегнува директна изложеност на сонце помеѓу 10 часот наутро и 17 часот.
Без оглед каде сте или што јадете, спасот секогаш можете да го најдете во домашниот и здрав ладен чај.
Правењето ладен чај е едноставно и има бесконечен број варијации. Може да го подготвите од билни чаеви и овошни чаеви, засладени или незасладени или во комбинација со свежо исцедени агруми.
Подготовка на леден чај,
Истурете четири чаши топла вода над две кесички чај и оставете да трае 3 до 5 минути. Отстранете ги кесичките со чај и засладете со мед или шеќер. Промешајте ги коцките мраз за да се излади чајот. Додадете исечен лимон и чувајте во фрижидер.
Можете да исечете ананас, праски и киви во подготвениот ладен чај и да го оставите неколку часа за овошјето да ја ослободи аромата. После тоа, исцедете го чајот, изедете го овошјето и дајте му на телото дополнително освежување.
Рецепт за ладен чај од праска,
За овој летен пијалок, потребни ви се само неколку состојки:
- 2 кесички чај по ваш избор,
- 3 лажици мед,
- сок од лимон,
- 2 праски,
- неколку коцки мраз,
- Истурете четири чаши топла вода во бокал, додадете 2 кесички чај и оставете 3 до 5 минути.
- Додадете мед и сок од половина лимон. Оставете чајот да се излади на собна температура.
- Измијте ги и исечете ги праските. Оставете неколку парчиња праска целина, а остатокот изблендирајте го во пире и процедете.
- Откако чајот ќе се олади, додадете пире и парчиња праска, промешајте и ставете го во фрижидер 30 минути.
- Додадете коцки мраз пред сервирање.
- Наместо праски, можете да користите какво било овошје по ваш избор.