Кога станува збор за здравјето, храната игра исклучително важна улога
Храната игра исклучително важна улога во одржувањето на здравјето и затоа треба да внимавате на неа.
Повеќето луѓе не размислуваат премногу за кардиоваскуларните болести додека некој нивен близок не почне да има проблеми со срцето или, за жал, не умре. Ова е особено точно за оние над 50 години. Стареењето е само по себе фактор на ризик за кардиоваскуларни болести, па затоа е важно да се елиминираат (колку што е можно) другите фактори на ризик.
Ако сте престанале да пушите (што навистина ви е потребно), време е барем да ја намалите потрошувачката на нездрава храна. Да, храната игра исклучително важна улога за вашето здравје и време е да и посветите повеќе внимание.
Ова се намирниците кои треба да ги избегнуваме:
Пржена храна
Да, ова е тажна вест! Но, ако сакате да го одржувате вашето срце здраво по 50-тиот роденден, време е да почнете да размислувате за внесот на заситени масти. „Повеќето од моите клиенти на возраст над 50 години се борат со оваа препорака“, изјави регистрираната диететичарка Ребека Шилинг за Eat This.
Тој додава дека многу луѓе пораснале на црвено месо и пржено пилешко, па овој совет ги плаши.
Нема да имате среќа ако се обидете да го заобиколите овој совет. Исхраната богата со заситени масти со мал внес на овошје, зеленчук и растителни влакна може да придонесе за развој на срцеви заболувања.
- Храната богата со заситени масти е совршена за затнување на артериите, зголемување на нивото на лошиот холестерол и крвниот притисок. Моја препорака е да се ограничи внесот на месо на 60 грама (големина на дланка) дневно, да се јаде црвено и пржено месо само од време на време, да се отстранат мастите од месото, да се изберат млечни производи со малку маснотии и да се зголеми внесот на овошје, зеленчук и растителни влакна на дневна основа – вели Шилинг.
Чипс и газирани сокови
Време е да се откажете од омилените грицки додека гледате филмови или игри и газираните сокови кои обожавате да ги пиете. Чипсот и газираните сокови имаат тројно негативно дејство: сол, заситени масти и шеќер.
- Грицките со кеси (вклучувајќи ги и бисквитите) не само што имаат високо ниво на шеќер, туку и го поттикнуваат прејадувањето и го зголемуваат ризикот од дебелеење бидејќи се многу вкусни – објасни Мелиса Митри, регистрирана диететичарка за Wellness Verge.
Шеќерот исто така игра важна улога во лошото здравје на срцето.
- Газираните сокови имаат многу додаден шеќер, што е фактор на ризик за дијабетес, дебелина и срцеви заболувања. Тој ризик можете да го намалите со избирање поздрави алтернативи како што е газирана вода – истакнува Митри.
Диетални пијалоци
„Вештачките засладувачи се поврзани со зголемен ризик од кардиометаболни заболувања“, вели Арика Хошеит, регистриран диететичар во Палома Хелт.
Според една студија објавена во списанието Diabetes Care , луѓето кои пијат диетални пијалоци го зголемуваат ризикот од развој на метаболички синдром за 36% и го зголемуваат ризикот од развој на дијабетес тип 2 за 67% од оние кои не ги пијат.
Ако се прашувате како намалениот внес на шеќер може да го зголеми ризикот од дијабетес, го имаме одговорот. Hoscheit вели дека вештачките засладувачи во нискокалорични или нискокалорични диетални пијалоци го отежнуваат телото да ги мери калориите. Што значи дека тие го зголемуваат апетитот, ги нарушуваат микробиомите, а тоа може да резултира со нетолеранција на гликоза и зголемена желба за слатка храна и пијалоци богати со енергија.
За да го заштитите срцето, изберете вода и минимизирајте го внесот на пијалоци со вештачки засладувачи.
„Со намалување на внесот на газирани диетални пијалоци, можете да го намалите апетитот, полесно да управувате со тежината и да го подобрите целокупното здравје“, вели Хошејт.
Kрофни
Ова е десерт кој многумина го обожаваат, но жените и мажите постари од 50 години треба да го избегнуваат поради повеќе причини. Не само што се пржени на масло, што значи дека ќе внесувате нездрави масти во вашето тело, туку и се богати со рафинирани јаглехидрати и шеќери. Сето ова може да доведе до зголемување на телесната тежина и зголемен ризик од срцеви заболувања.
Каква храна да се јаде?
Сега кога утврдивме која храна треба да ја избегнуваме, откриваме кои треба да ги јадеме почесто:
Маслиново масло – Истражувањата покажуваат дека фенолите од маслиновото масло можат да ги „исклучат“ гените поврзани со воспаленија кои се јавуваат кај луѓе со метаболички синдром. Покрај тоа, истражувањата покажаа дека маслиновото масло може да ги намали мастите на стомакот.
Леќа – исхраната богата со оваа храна може да го стабилизира нивото на шеќер во крвта и може да го намали воспалението во телото за 22%.
Ореви – Студијата објавена во списанието на Американскиот колеџ за кардиологија наведува дека јадењето ореви еднаш или повеќе неделно е поврзано со до 19% помал ризик од кардиоваскуларни болести и 23% помал ризик од коронарна срцева болест.
Овесни снегулки – Со секојдневно консумирање на оваа храна, можете да спречите дијабетес за 39%. Покрај тоа, можете да го намалите лошиот холестерол.
Кора од јаболко – Многубројни истражувања истакнуваат дека кората од јаболкото не треба да се лупи бидејќи содржи полифеноли кои можат да го поттикнат растот на добрите бактерии во цревата, да помогнат во слабеењето и да се намали лошиот холестерол.