Овие намирници се рекламираат како здрави, но подобро е да ги избегнувате со широки потези
Полиците во продавниците се полни со храна која се рекламира како здрава, но никогаш не било потешко да се разликуваат оние кои се навистина здрави од оние чии производители користат маркетиншки трикови за да ги сокријат сомнителните состојки. Преработената храна, онаа која е значително изменета од нивната природна состојба со додавање на различни супстанции, како што се шеќер, сол, масти и вештачки бои или конзерванси, се меѓу најлошите намирници што можете да ги внесете во вашето тело. Експертите за BestLife открија кои производи треба да се избегнуваат во широк лак.
Чипс од зеленчук: Родителите често им нудат на своите деца чипсови од зеленчук наместо „вистински“, но експертите тврдат дека повеќето од овие грицки се всушност нездрави. Повеќето содржат многу малку вистински зеленчук. Покрај тоа, тие често се пржат и затоа се полни со калории и масти, како и со сол. Процесот на преработка ги отстранува повеќето влакна и хранливи материи што би ги добиле со јадење цел зеленчук. Ако барате поздрава алтернатива за чипсот, експертите препорачуваат домашни чипсови од зеленчук или едноставно уживање во свеж зеленчук со хумус.
Инстант овесна каша : овесната каша може да биде здрава, помагајќи да се намали ризикот од кардиоваскуларни болести и да се стабилизира шеќерот во крвта. Сепак, претходно пакуваната или ароматизирана инстант овесна каша често е високо преработена храна. Многу од нив содржат големи количини на нездрави додадени шеќери, вештачки ароми, бои и конзерванси. Содржината на натриум може да биде изненадувачки висока во некои пакувања со вкус.
Житарици : Друг производ кој често се рекламира како здрав е всушност преработената храна со ниска вредност. Иако тие во основа содржат одредени зрна, тие обично се натоварени со шеќер од трска или пченкарен сируп, кој може да достигне 11 грама по порција. Покрај тоа, многу пакувања содржат вештачки бои и конзерванси.
Грицки без глутен: Важно е да се разбере дека ознаката „без глутен“ не значи автоматски дека нешто е здраво, предупредуваат експертите. Многу производи без глутен се високо преработени и содржат рафинирани скроб, кои се ниски со хранливи материи и богати со едноставни јаглехидрати. Покрај тоа, тие се ниски со растителни влакна и богати со шеќер и нездрави масти кои се додаваат за подобар вкус и текстура. За среќа, постојат голем број природни целосни намирници кои се без глутен, како што се овошјето, зеленчукот, киноата и кафеавиот ориз.
Овошен сок: Иако целото овошје е несомнено здраво, овошниот сок може да биде проблематичен поради неколку причини. Процесот на цедење ги отстранува корисните влакна кои помагаат во забавување на апсорпцијата на шеќерот, оставајќи концентриран извор на овошни шеќери. Нутриционистите забележуваат дека една чаша сок често содржи шеќери од неколку овошни дрвја, без влакна кои придонесуваат за чувството на ситост. Брзата апсорпција на овие шеќери може да доведе до скокови на нивото на шеќер во крвта, што е особено опасно за луѓето со дијабетес.
Конзервирано овошје: Друг начин да се внесе овошјето во телото, без всушност да се користат неговите придобивки, е да се консумира конзервирано овошје, велат експертите. Таквите производи често се полнат со сируп од пченка со висока фруктоза, или уште полошо, вештачки засладувачи како сукралоза или ацесулфам калиум, кои нутриционистите ги сметаат за најлошите вештачки засладувачи што треба да се избегнуваат.