Дома Здравје Ова е најлошата храна за вашата тироидна жлезда, според диететичарите

Ова е најлошата храна за вашата тироидна жлезда, според диететичарите

880
0

Тироидната жлезда е проблем за многумина, а тие често не знаат дека и храната може да придонесе за болести.

Веројатно досега знаете колку е важна тироидната жлезда и колку ни е неверојатно важно нејзиното правилно функционирање. Практично, каква и да имате болест – од слабеење или зголемување на телесната тежина, нетрпеливост, проблеми со спиењето… Некој ќе ве праша дали сте ги провериле тироидните хормони.

Имено, тој произведува хормони кои работат со многу различни системи во вашето тело, вклучувајќи го и ослободувањето и контролата на тироидните хормони кои го контролираат метаболизмот – процес со кој храната што ја внесувате во вашето тело се претвора во енергија.

Ако страдате од болест на тироидната жлезда, тоа е затоа што вашата тироидна жлезда произведува премногу или премалку од овие хормони.

Постојат неколку видови на болести на тироидната жлезда, како што се хипертироидизам, хипотироидизам, тироидитис и тироидитис на Хашимото, од кои сите може да бидат предизвикани од различни нешта како што се недостаток на јод или дури и генетика.

Регистрираната диететичарка Моли Хембри, за EatThis, забележува дека најчеста состојба на тироидната жлезда е неактивна тироидна жлезда или „хипотироидизам“, чија примарна причина е ненамерното зголемување на телесната тежина.

Иако многу луѓе мислат дека проблемите со тироидната жлезда се поврзани со бременоста или наследноста, храната е исто така она што има големо влијание врз состојбата на тироидната жлезда. Ако имате дијагностициран проблем со тироидната жлезда, најлоша храна е онаа која содржи гушавост.

Имено, таквата храна ја попречува синтезата на тироидните хормони, што значи дека ситуацијата во одреден момент може да се влоши.

Во трудот објавен во Британскиот медицински журнал , истражувачите открија дека урамнотежената исхрана игра важна улога кога се фокусираме на проблеми со тироидната жлезда. Јадењето прекумерна количина на храна во една насока со исклучување на другата насока може да влијае на тоа како функционира вашата жлезда. На пример, премногу масти и јод.

Според Хембри, гушавост вклучува неварен зеленчук како брокула, карфиол и зелка, како и соја и просо. Меѓутоа, за да се ослободите од некои од потенцијалните негативни ефекти на зеленчукот, можете едноставно да го загреете. „Греењето на крстовиден зеленчук ја елиминира нивната гоитрогена активност“, вели Хембри. „И ако умерено јадете неварен зеленчук и соја, се чини дека тоа не претставува закана за здравјето на тироидната жлезда.

Сепак, повеќето диететичари советуваат целосно да се исфрли просото од исхраната“.

Доколку конзумирате многу од горенаведениот крстовиден зеленчук, важно е да се консултирате со лекар – бидејќи ништо не е црно-бело, но добро е да се внимава на факторите кои можат да доведат до проблеми кои лесно може да се избегнат.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име