Нутриционистите советуваат како да се храните во текот на зимата.
За оптимално функционирање на имунолошкиот систем, телото мора да добие доволно енергија и хранливи материи. Нутриционистот Ники Кларк советува кои намирници треба да се вклучат во зимските менија за организмот да биде отпорен на инфекции и да се зајакне имунолошкиот систем.
“Нездравата исхрана може да ја загрози способноста на телото да се бори против инфекции. За да го зајакнете имунитетот, во исхраната додајте храна богата со витамини и други важни хранливи материи”, вели таа.
Зелка
Зелката е зеленчук кој е богат со витамини А, Ц и К, кои помагаат во зајакнување на имунитетот.
„Зелката е богата со антиоксиданси како што е витаминот Ц, кој помага во борбата против оксидативното оштетување во телото. Оксидативното оштетување игра улога кај многу болести“, тврди нутриционистот.
Спанаќ
Спанаќот содржи високо ниво на витамин Ц и е богат извор на антиоксиданси кои ја подобруваат способноста на имунолошкиот систем да се бори против инфективните агенси.
Куркума
Конзумирањето куркума го зајакнува имунолошкиот систем и ја зголемува одбраната на телото од болести. Овој жолт зачин е антивоспалителен и моќен антиоксиданс.
Покрај тоа, златното млеко со куркума го смирува грлото при кашлање и настинка. Има имуностимулирачко и зајакнувачко дејство на целото тело и помага при несоница.
Напиток со кој лесно ќе заспиете