Оваа билка е најсилниот антибиотик во природата
Оваа повеќенаменска билка е достапна во свежа, сушена или маслена форма, нудејќи различни здравствени придобивки.
Жалфијата е многу ароматична и има карактеристичен мирис. Се користи само листот, а најлековитиот лист се добива кога жалфија ќе почне да цвета.
Богат е со есенцијални витамини и минерали, вклучувајќи ги витамините К, Б6, Ц, Е, како и железо, калциум, манган, магнезиум, цинк и бакар. Исто така, содржи антиоксиданси како кофеинска киселина, хлорогена киселина и розмарин киселина, кои се клучни во борбата против оксидативниот стрес во телото.
Жалфијата е богата со полифеноли, со повеќе од 160 различни полифенолни соединенија, кои го зајакнуваат имунолошкиот систем и го штитат телото од слободните радикали. Истражувањата покажуваат дека овие полифеноли имаат антиинфламаторни, антиканцерогени и невропротективни својства.
Покрај тоа, традиционално се користи за ублажување на симптомите на менопауза и регулирање на нивото на шеќер во крвта.
Вклучувањето на жалфија во исхраната може да се постигне на различни начини, од додавање во супи и чорби до употреба во маринади и сосови.
Жалфијата е ефикасна и кај болестите на дишните органи бидејќи го поттикнува исфрлањето на слузта.
Освен тоа, жалфија е ефикасна и при дијареа, болки и грчеви во стомакот.
Може да влијае и на лекување на ревматизам, гихт и нервни нарушувања поврзани со овие болести.