Клучот за добро здравје лежи длабоко во цревата, како што тврди науката. За да започнете, научете што е добро да се јаде.
Сте слушнале за пробиотици и пребиотици. Научниците сега се занимаваат со третиот актер кога станува збор за нашиот микробиом – постбиотиците. Тие ги гледаат постбиотиците како корисни биоактивни соединенија кои можат да играат важна улога во спречувањето на воспалението и поддршката на имунолошкиот систем.
Конзумирањето одредени намирници може да помогне да се создадат постбиотици и да се подобри нашето здравје. Не можеме да ги контролираме генетските фактори на ризик, но изборот на здрава исхрана може да биде ас во ракав кога станува збор за нашето здравје. Еве сè што треба да знаете за постбиотиците и како можете да ја искористите нивната моќ.
Што се постбиотици: моќни, но мистериозни
Постбиотиците се активни играчи во нашиот цревен микробиом и се составени од милиони различни микроорганизми. Само што почнуваме да ја разбираме врската помеѓу нашиот микробиом и здравјето, но веќе знаеме дека здравиот и разновиден микробиом е поврзан, на пример, со помал ризик од депресија, гастроентеролошки заболувања и автоимуни состојби.
За да може нашиот микробиом да цвета, треба да ги храниме корисните бактерии – пробиотиците, кои живеат во него. Тука влегуваат во игра пребиотиците: тие се наоѓаат во храната како бананите, лукот и кромидот, кои се „гориво“ за пробиотиците и кои произведуваат постбиотици. Оваа тријада му помага на нашиот гастроинтестинален систем да функционира непречено.
Потешко е да се разбере улогата на постбиотиците. Во суштина, тие се нуспроизводи и може да вклучуваат соединенија како што се масни киселини со краток ланец (кои се корисни за нашето здравје и имунитет ) и ензими. Постбиотиците имаат потенцијал да влијаат на нашиот нервен систем, имунолошкиот одговор, метаболизмот и функцијата на цревата.
Научниците сè уште не разбираат точно како функционираат постбиотиците, но знаат дека тие можат да помогнат во зачувување на цревната слузница, што помага да се намали воспалението во телото. Воспалителните процеси се поврзани со голем број болести, вклучително и дијабетес и срцеви заболувања, па затоа е клучно да се држи воспалението под контрола.
Земете постбиотици
Правило број 1: Јадете разновидна, по можност растителна храна, богата со растителни влакна и ферментирана храна.
Дополнете го вашиот оброк со храна богата со пребиотици, како што се артишок, аспарагус и домати. Додадете влакна од овошје, како што се малини и боровинки, и цели зрна. И не заборавајте да јадете ферментирана храна која содржи пробиотици, како што се јогурт, кисели краставички и кимчи.
Доследноста е клучна. Иако секој од нас има уникатен микробиом, тој е способен да одговори на промените во исхраната. Треба постојано да се храниме здраво за да ги почувствуваме придобивките од сите придобивки што ги нуди микробиомот.