Дома Твој готвач НЕМА ПОДОБАР РЕЦЕПТ: Највкусна и најсочна посна САРМА за Свети Никола

НЕМА ПОДОБАР РЕЦЕПТ: Највкусна и најсочна посна САРМА за Свети Никола

223
0

НЕМА ПОДОБАР РЕЦЕПТ: Највкусна и најсочна посна САРМА за Свети Никола

Нема да најдете вкус за повкусна посна славска сармица

Неопходно е:

листови од кисела зелка

150 гр леќата

100 гр ориз

1 мал целер

1 морков

1 мал компир

мелен пипер

издробена лута пиперка по желба

бибер, така

1 главица лук

1 главица кромид

магдонос

2 лажици ајвар

маслиново масло

ловоров лист

Подготовка

На масло пропржете ситно сечкан кромид, па додадете рендан морков и пропржете. Додадете сецкан корен од целер и лук. Кога сè малку ќе зоврие, додадете црвена мелена и изматена лута пиперка по желба. Додадете измиен ориз и хељда, ајвар, магдонос, бибер и сол.

Ако сакате, додадете сув зачин. Изедначете сè. Измијте ги листовите зелка ако се презрели и отстранете го тврдиот дел од листот. Додадете полна лажица фил и завиткајте го сармето.

Се редат вертикално, извитканиот дел оди до работ на тавата. Наредете во круг колку што може. Исечете ја средината на зелката и ставете ја на средината на тавата.

Врз сармата додадете малку изматена и слатка павлака и околу 50 мл маслиново масло. Ставете го ловоровиот лист и истурете вода да кисне. Гответе на тивок оган околу 2 часа.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име