Традиционално македонско јадење. Јадење по кое сме препознатливи. Може да се подготви во посна и мрсна варијанта, денес се одлучивме за посната варијанта на гравче тавче…
Состојки:
500 гр грав
2 моркови
1 црвен кромид
2 чешниња лук
брашно 20гр
масло
слатка мелена пиперка 20гр (црвен пипер)
ловоров лист
сув зачин
нане
сол
магдонос
бибер
Подготовка:
Прелијте го гравот во вода и оставете да зоврие, па оставете го да отстои неколку часа. Потоа прелијте ја таа вода, прелијте со друга, ставете ловоров лист и оставете да зоврие.
Кога ќе се свараи околу половина од времето предвидено за варење ( се вари околу 2часа), ставете ги морковите исечкани на прстени.
Во посебна тава ставете го сечканиот црвен кромид да се пржи. Кога ќе добие златна боја додадете ситно сечкан лук и слатка мелена пиперка. Сето тоа го динстаме со малку вода 10 минути. Кога се е готово, се меша со сварениот грав, се додаваат листовите свежо нане и свеж магдонос и се префрлаат во земјен сад или огноотпорен сад и се ставаат околу 15 минути во рерна на 200 степени да се потпече. Кога ке добие запечена кора гравче тавчето е готово.
Добар апетит!