Дома Твој готвач Најмеки благи кифлички (рецепт)

Најмеки благи кифлички (рецепт)

3544
0

Доколку барате рецепт за благи кифлички кој нема да ви направи премногу мака, а како резултат на тоа ќе уживате, кифличките подготвени на овој начин се секогаш добра опција.

ТЕСТО:

  • 250 мл млако млеко
  • 3 лажички шеќер
  • 1 коцка свеж квасец
  • 500 грама брашно и малку повеќе
  • 100 мл масло
  • 1 лажичка сол
  • 1 жолчка

ФИЛ:

  • Еурокрем (по желба можете да користите мелени ореви, сирење, џем…)

ПРЕМАЧКУВАЊЕ:

  • 1 жолчка
  • малку млеко

ДРУГИ

  • шеќер во прав за посипување

ПОДГОТОВКА НА МЕКИ ЛЕПКИ

  1. Свежиот квасец се рони во млако млеко, се додава шеќерот и се се меша.
  2. Во садот се додава малку од брашното и се прави вдлабнатина.
  3. Продолжуваме со додавање на подготвениот квасец, масло, сол, жолчка и се соединуваме со процесор за храна.
  4. Постепено додавајте го остатокот од брашното и месете со раце.
  5. Од тестото се прави ролат и се дели на три еднакви дела.
  6. Од секое парче направете по една топка.
  7. Веднаш почнете да го тркалате тестото. Истегнете го во круг.
  8. Поделете го на осум дела.
  9. Со две кафени лажички се нанесува еурокрем на средината на поширокиот дел од тестото.
  10. Свиткајте ги краевите на поширокиот дел. На овој начин филот нема да протече и автоматски ќе ја добиете ширината на ролатот.
  11. Тестото го превиткуваме врз филот и продолжуваме да го тркаламе. Нежно расукајте го тесниот дел од тестото додека го тркалате ролатот.
  12. Постапката повторете ја со преостанатите топчиња.
  13. Ролатите наредете ги на мрсна хартија што сте ја ставиле во тавата. Распоредете ги бидејќи ќе се надујат.
  14. Покријте ги со крпа и оставете да отстојат околу 45 минути.
  15. Со виљушка направете ја жолчката, додадете малку млеко и секоја ролат премачкајте ја.
  16. Ставете ги во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
  17. Испечените кифлички покријте ги со крпа и оставете ги да се изладат. Така покриено дополнително ќе омекнат.
  18. Ролатите посипете ги со шеќер во прав и послужете.

Наздравје!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име