Нането има долга медицинска историја, најмногу во олеснување на грчевите, лошо варење на храната, стомачна треска, синдром на нервозно дебело црево, надуеност … што е директно поврзано со неговите ладни својства. Затоа, пожелно е да се пие на покачени температури, трески, воспалителни процеси. Лади, па нането го поврзуваме со смирување и релаксација
Mentha piperita, убава билка со нежен синкав цвет, привлекува најмногу со својот специфичен, пријатен свеж мирис, тешко е да се заборави. Кога ќе го потопиме неговиот лист само кратко во чаша обична вода, за една минута тој ќе се претвори во пијалок што ни одговара и кој нè лади.
Чајот од нане можете да го пиете цела година, а се препорачува како освежителен пијалок во текот на летото. Потоа послужете го чајот пријатно разладен, со парчиња или капки лимон, а може да додадете и малку мед или друг природен засладувач. Поради пријатен вкус, можете малку да ги ароматизирате лисјата од нане со обична вода во текот на летото. Ставете ги лисјата во калапи за мраз, замрзнете ги, и коцките мраз украсени на овој начин, освен што изгледаат убаво, испуштаат и мирис на ментол. Ако сакате посилна концентрација на арома, истурете ги сувите лисја со топла вода, а потоа изладете го чајот, разредете го со вода по желба ќе добиете исклучително вкусен ладен чај. Природен и вкусен!
Употреба: Најчесто во форма на чаеви, тинктури, масла. Може да се користат и свежи и суви лисја
Дејство: Диуретик, релаксант.
контраиндикации: Немојте да го пиете во случај на: бременост, камења во жолчката…
5 едноставни рецепти
- Главоболка
Балсамите и есенцијалните масла од нане имаат пријатен ефект со самото нанесување на кожата. Нежно триење во пределот на главата и вратот помага да се опуштите и да ја смирите главоболката. - Акни, нега на кожата
Нането ја смирува иритираната кожа, третира мозолчиња, акни, ја ублажува иритацијата … Направете благ чај (лажичка суво нане во 3 дл вода) и исплакнете го лицето со млак чај. - Инхалација
Нането ја смирува кашлицата, влијае на респираторниот тракт и астмата. Направете јак чај во големо тенџере и користете го како парна бања. Вдишување на пареа има корисен ефект врз респираторниот тракт и ја смирува кашлицата. - Дигестивен тракт
За да се стимулира варењето и да се смири абдоминалната напнатост, ајурведската кујна додава нане во многу јадења. Пробајте сами. Ако јадете потешка храна и имате проблеми со надуеност и варење, џвакајте лисја од нане после јадење. Вашата уста ќе биде полна со свежина, а цревата и стомакот ќе бидат благодарни за лекот. - Вода за плакнење на устата
Поради своите антибактериски и ладни својства, нането може да ги храни усната шуплина, забите и непцата. Постапката е едноставна – оставете две лажички нане во 3 дл топла вода околу 20 минути. Исцедете ја, изладете ја и исплакнете ја устата.