Дома Твој готвач Монте: Рецепт за едноставна, совршено кремаста торта што ја сакаме!

Монте: Рецепт за едноставна, совршено кремаста торта што ја сакаме!

829
0

Монте: Рецепт за едноставна, совршено кремаста торта што ја сакаме!

Монте е еден од омилените деликатеси на многу генерации, а со нашиот рецепт можете да го направите и дома – во форма на торта. Повеќето луѓе ја сакаат комбинацијата од темно и бело чоколадо, а овој десерт можете да го надополните со свежо сезонско овошје доколку сакате.

Подготовката на колачот започнува со едноставен чоколаден бисквит, на кој во два слоја се додаваат креми од различни бои, кои изгледаат декоративно по пресек. Повод да го подготвите овој десерт можете да најдете на роденденска прослава или едноставно секогаш кога ќе почувствувате желба за десерт кој ќе ве потсети на вашето омилено уживање од детството.

Состојки:

За бисквит

4 јајца

120 гр шеќер

1 ванилин шеќер

100 гр мазно брашно

1 лажичка прашок за пециво

2 лажици какао во прав

50 мл масло

50 мл млеко

За бел крем:

1 литар млеко

2 пудинзи од ванила

5 лажици шеќер

250 гр путер

200 гр бело чоколадо

За темен крем:

200 мл шлаг

200 гр чоколадо за готвење

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 °C. Обложете правоаголен сад за печење со хартија за печење.

Во сад се матат јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не станат пенести. Додадете го маслото и млекото, па постепено измешајте го брашното измешано со прашокот за пециво и какаото.

Истурете ја смесата во подготвениот калап и печете во загреана рерна околу 20 минути. Проверете дали бисквитот е испечен со чепкалка за заби – ако излезе чист, бисквитот е готов. Оставете целосно да се излади.

Во 200 мл млеко измешајте прашок за пудинг и шеќер. Остатокот од млекото (800 мл) загрејте го додека не зоврие, а потоа измешајте го подготвениот пудинг и варете додека не се згусне. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади.

Кога пудингот е уште топол, додадете го путерот исечкан на парчиња и мешајте додека целосно да се растопи и соедини со пудингот. Оставете го кремот да се излади.

Белото чоколадо растопете го на пареа или во микробранова печка, па измешајте го во изладениот крем.

Загрејте ја шлагот додека не зоврие, па тргнете го од оган и додадете ја сечканата чоколада за готвење. Мешајте додека не добиете мазна смеса.

Изладениот бисквит премачкајте го со приготвениот крем.

Врз белиот крем прелијте го чоколадниот крем и рамномерно распоредете го.

Тортата ставете ја во фрижидер неколку часа, по можност преку ноќ, за да може се да се компресира и излади.

Изладениот колач исечете го на коцки и послужете.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име