Дома Здравје Мит или вистина: Дали шеќерот ги храни клетките на ракот?

Мит или вистина: Дали шеќерот ги храни клетките на ракот?

1301
0

Постојат многу заблуди за врската помеѓу консумирањето шеќер и ракот. Еден вообичаен мит со кој често се среќаваме на социјалните мрежи е дека шеќерот предизвикува рак.

„Докажано е дека шеќерот предизвикува рак“, вели д-р Ерик Берг во половина минута видео на Фејсбук. Берг, кој се опишува себеси како експерт за кето диета и периодично постење, додаде: „И другата работа што е интересна за ова е тоа што ракот е гладен за шеќер. Ќе се натпреварува со нормалните клетки за гликоза. Така, најдоброто нешто што можете да направите за да спречите рак е да го избегнете шеќерот“.

Фејсбук ја означи неговата објава како лажна вест или дезинформација со цел да ги предупреди неговите следбеници дека е лажна или барем полувистина.

Според експертите од клиниката Мајо , потребни се повеќе истражувања за да се истражи секој аспект од врската помеѓу исхраната богата со шеќер и појавата и развојот на рак. Досега, научните студии не открија директна врска помеѓу консумирањето шеќер и ракот. Сепак, постојат некои докази дека високиот внес на шеќер може да го зголеми ризикот од одредени видови на рак кај некои луѓе.

Јадењето многу слатка храна и пијалоци, како колачи, колачи и газирани сокови, може да доведе до зголемување на телесната тежина и вишок телесни масти. Прекумерната тежина или дебелината може да го зголеми ризикот на лицето да развие 11 различни видови на рак, вклучувајќи рак на дебелото црево, рак на дојка, рак на јајниците и рак на панкреасот.

Сепак, тоа не значи дека е неопходно целосно да се избегне консумацијата на шеќер, велат од Институтот за рак Дана-Фарбер .

Едноставно кажано, шеќерот, познат и како гликоза, е главниот извор на енергија за телото. Сите клетки, вклучувајќи ги и клетките на ракот, користат гликоза како гориво. Гликозата може да дојде од која било храна со јаглени хидрати, вклучително и здрава и нездрава храна.

„Идејата дека шеќерот или гликозата може да го поттикне растот на клетките на ракот може да наведе некои луѓе непотребно да ја избегнуваат храната што содржи јаглехидрати. Овој пристап претпоставува дека ако на клетките на ракот им е потребна гликоза, тогаш исфрлањето на слатка храна од исхраната ќе го спречи растењето на ракот“, велат од Институтот за рак Дана-Фарбер.

Но, не е толку едноставно. Бидејќи на сите клетки им е потребна гликоза за да функционираат и растат, не постои начин телото да дава гликоза само на здравите, а не и на канцерогените.

Всушност, здравствените експерти предупредуваат дека неконзумирањето доволно јаглехидрати може да доведе до губење на мускулите и неухранетост. Ова исто така може да го отежне лицето да се подложи на третман и закрепнување од рак.

Значи, иако консумирањето големи количини шеќер може да доведе до поголем ризик од одредени видови на рак, самиот шеќер не е канцероген. Целосното избегнување на шеќер нема да го спречи ракот, а исто така може да доведе до нездраво губење на тежината.

Извор: Политифакт

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име