„ЛУЃЕТО МИ ПОСАКУВААТ СМРТ ПОРАДИ РЕЦЕПТОТ КАРБОНАРА“: Ова е оригиналниот рецепт од 1954 година, светот е во шок
Познат историчар за храна тврди дека го открил оригиналниот рецепт за тестенини карбонара . Тој вели дека првото спомнување на популарната класика за тестенини го нашол во кулинарско списание од 1954 година . Но, овој историски рецепт има многу малку заедничко со сегашната верзија.
Во тој кулинарски магазин, вистинска карбонара , на разочарување на многу традиционални Италијанци, вклучува лук и сирење Гриер.
Веќе е добро познато дека класичната подготовка за шпагети дозволува само уште четири состојки и дека Италијанците сметаат дека е срамно ако во сосот измешате крем за готвење, кој нема место во ниту еден традиционален рецепт .
По најавата на Цезари, разни италијански ресторани се побунија. Очигледно, велат тие, нивните ресторани од почетокот на 20 век готват познат рецепт со јајца, бибер, пекорино сирење и „гуансиале“ , сушена свинска сланина на воздух .
Лука Ќесари по објавувањето на новото знаење рече:
- Луѓето ми посакуваа смрт и ме навредуваа и ми велеа дека треба да одам во затвор .
Бунт во Италија
„Мојата баба секогаш го правеше тоа. А готвачите го пренесоа рецептот во кујната на другите генерации“, вели Алберто Мартели, менаџер на „Ла Карбонаре“ во Рим.
Како и да е, едно е сигурно: не постои пишан запис за рецепт за карбонара во оваа смисла.
Верзијата на Цезари од кулинарско списание во средината на 1950-тите можеби е првиот запишан рецепт, освен што не се совпаѓа со традиционалната италијанска верзија . Според еден историчар за храна, шпагети карбонара можеби настанале за време на Втората светска војна кога американски војници биле стационирани во Рим.