Лекар ги открива трите најлоши извори на јаглехидрати кои предизвикуваат сало на стомакот
ЈАГЛЕХИДРАТИТЕ се основен дел од нашата исхрана и обезбедуваат енергија за нашите секојдневни активности. Сепак, не сите јаглехидрати се создадени еднакви. Некои, кои често се нарекуваат „најлоши јаглехидрати“, можат да имаат штетни ефекти врз нашето здравје, особено ако се консумираат прекумерно. Овие јаглехидрати обично се рафинирани и преработени и немаат есенцијални хранливи материи и влакна.
Покрај тоа, прекумерната потрошувачка на одредени извори на јаглени хидрати е поврзана со зголемување на телесната тежина, особено во средината, и зголемен ризик од проблеми со срцето. Докторката Сара Бонза, докторка, истакна неколку намирници кои треба да ги ограничиме ако сакаме да избегнеме маснотии на стомакот и проблеми со срцето.
- Бел леб
Белиот леб е популарен поради неговата разновидност. Сепак, неговиот висок гликемиски индекс може да предизвика брзи скокови на нивото на шеќер во крвта, што доведува до зголемен глад и можно прејадување. Згора на тоа, редовното консумирање на бел леб е поврзано со таложење на висцерални масти, кои се поврзани со различни здравствени ризици, вклучувајќи дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни проблеми.
„Белиот леб се прави од рафинирано брашно на кое му недостасуваат влакна или други есенцијални хранливи материи и може да го зголеми нивото на шеќер во крвта, што доведува до отпорност на инсулин. Ова може да резултира со зголемување на телесната тежина и кардиоваскуларни проблеми“, вели Бонза за SheFinds.
- Ултра-обработени грицки
Сите сакаме грицки, но вистината е дека нивната погодност лошо влијае на нашето здравје. Од чипс до колачи и слатки, овие задоволства често се вкусни поради нивното високо ниво на шеќер, нездрави масти, сол и адитиви за подобрување на вкусот и рокот на траење.
Покрај тоа, прекумерното внесување на рафинирани шеќери и нездрави масти, кои се наоѓаат во ултра-обработените грицки, може да доведе до отпорност на инсулин, воспаление и покачени нивоа на холестерол и триглицериди, кои се фактори на ризик за срцеви заболувања.
„Вообичаената содржина на ултра-обработените грицки вклучува нездрави масти, рафинирано брашно и големи количини шеќер и сол. болест“, забележува докторот.
- Житарици со висока содржина на шеќер
Житарките со висок шеќер често се рекламираат како вкусни опции за појадок за брз и удобен оброк. Овие зрна обично се полни со додадени шеќери за да се подобри вкусот и привлечноста, но често немаат важни хранливи материи и влакна.
„Прелиминарните истражувања за замените на шеќер, како што се еритритол и стевиа, сугерираат дека овие соединенија можат да го зголемат нивото на шеќер во крвта и да доведат до отпорност на инсулин, акумулација на маснотии во стомакот и покачени нивоа на триглицериди, а сето тоа може да биде штетно за здравјето на срцето“, заклучува д-р. Бонза.