Дома Твој готвач Кремаста палента со сос од печурки

Кремаста палента со сос од печурки

981
0

Палента или пченкарно брашно, како и да ја наречете, е многу лесна за подготовка и вкусен додаток на јадењата. Го испробавме совршениот рецепт за лесен оброк, идеален за летните денови пред нас.

Состојки:

Крем-палента:
• 4 чаши вода
• 1 и 1/2 лажички сол
• 1 чаша пченкарно брашно
• 3 лажици путер

Сос:
• 1 лажица маслиново масло
• 4-6 чешниња лук, сецкани
• 500 гр печурки (исечени)
• 1 лажичка рузмарин, сушен
• 1/2 чаша црвено вино
• 2 лажичка сув зеленчук
• 1 лажичка пченкарен скроб
• Сол и бибер по вкус
.

Подготовка:

Прво, започнуваме со подготовка на палента. Ставете вода да зоврие и додадете сол. Потоа лесно додајте пченкарно брашно во водата додека постојано мешате. Намалете ја топлината и постојано мешајте околу 10 минути, за да не се формираат грутки.

Загрејте го маслиновото масло во тава, додадете го исечканиот лук, пропржете го кратко, па додадете ги исецканите печурки. Додадете сол и бибер по вкус. Врие 5 минути, додека печурките не ја ослободат целата течност и станат жолтеникаво-кафеави.

Потоа додадете рузмарин и црвено вино. Врие околу 5-7 минути, намалувајќи ја топлината по потреба. Или додека печурките не апсорбираат поголем дел од виното.

Додадете сув зеленчук и пченкарен скроб. Гответе уште неколку минути или додека сосот не се згусне.

Во варената палента додадете путер. Сервирајте кремаста палента во сад со печурки и сос од црвено вино.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име