Дома Здравје Која е разликата помеѓу замрзната и конзервирана храна?

Која е разликата помеѓу замрзната и конзервирана храна?

740
0

Досега верувавме дека свежата храна е секогаш поздрава. Вистина е дека замрзнатите или конзервираните производи можат да содржат повеќе хранливи материи. Храната се пакува пред хранливите материи да започнат да се распаѓаат, а конзервирањето и замрзнувањето го запираат овој процес.

Овошјето или зеленчукот што ги наоѓаме во продавниците може да се собираат пред неколку дена, па дури и неколку недели, што значи дека секако имало промена во квалитетот и хранливата вредност на храната. Од друга страна, конзервираната и замрзната храна се обработуваат кога се најзрели, така што сите хранливи материи остануваат недопрени.

Проверете колку е здрава замрзната брокула!

Зошто досега се тврдеше спротивното?

Вистина е дека конзервирањето, па дури и замрзнувањето, може да изложи овошје и зеленчук на одредена топлина што може да ги уништи хранливите материи. Но, во споредба со природниот распад низ кој поминува храната со текот на времето, овој метод максимално го зачувува квалитетот на храната. Најголеми загуби имаат витамините Б и Ц кои се растворливи во вода.

Според истражувањето, за 21 ден, брокулата може да изгуби 13% од витамин Ц, а кога е замрзната, до 50%.

Од друга страна, замрзнувањето ги зачувува повеќето антиоксиданти кои би се распаднале многу порано во свежа форма.

Конзервирањето главно вклучува додавање на нездрави адитиви како што се натриум и затоа замрзнатите производи имаат мала предност.

Нема потреба да се избегнуваат конзервирани и замрзнати производи, бидејќи кога станува збор за овошје и зеленчук, количината на внес е поважна од формата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име