Дома Здравје Корисни својства на хељдата: Го намалува холестеролот и шеќерот во крвта

Корисни својства на хељдата: Го намалува холестеролот и шеќерот во крвта

312
0

Корисни својства на хељдата: Го намалува холестеролот и шеќерот во крвта

Хељдата е сè попопуларна храна во современото општество. Сепак, малку луѓе ги знаат корисните својства на хељдата.

Хељдата е многу здрава, па затоа е пожелно да се вклучи во исхраната. Воведувањето на хељдата може значително да го намали нивото на холестерол, да го стабилизира крвниот притисок кај луѓето кои страдаат од хипертензија и да ја подобри дигестивната функција.

Кои се корисни својства на хељдата?

Хељдата содржи целулоза, која му помага на дигестивниот систем да функционира совршено. Доволна количина на диетални влакна обезбедува чувство на ситост долго време. Содржи и голем број на антиоксиданси кои помагаат за општото здравје на луѓето. Покрај тоа, содржи рутин, кој ги елиминира симптомите на воспаление, го нормализира крвниот притисок и липидниот профил во крвта и го зајакнува васкуларниот ѕид. Хељдата ги има следниве придобивки за телото:

има антиоксидантни својства

го подобрува функционирањето на дигестивниот систем

безбедно е да се консумира од луѓе кои следат диета без глутен

Го намалува нивото на шеќер во крвта

Способноста да се влијае на концентрацијата на гликоза е поврзана со присуството на Д-хиро-инозитол во леќата. Ова уникатно соединение со јаглени хидрати ја зголемува чувствителноста на клетките на инсулин, кој е одговорен за апсорпција на шеќер од крвотокот.

Го одржува здравјето на срцето

Зрната од хељдата содржат рутин, магнезиум, бакар, протеински соединенија и влакна, кои се корисни компоненти кои го поддржуваат нормалното функционирање на срцето. Содржи рутин може да спречи формирање на згрутчување на крвта, да ги елиминира симптомите на воспаление и да го намали крвниот притисок.

Го намалува лошиот холестерол

Периодичното консумирање на хељдата помага да се нормализираат мастите во крвта. Поконкретно, го намалува лошиот холестерол и го зголемува добриот холестерол. Тајната на овие процеси е учеството на посебен протеин во врзувањето на холестеролот во органите за варење.

Заштитува од рак на дојка

Проучен е антитуморниот ефект на хељдата. Растителните влакна содржани во цели зрна обезбедуваат максимална заштита на жените од рак на дојка.

Превенција на болести на жолчни камења

Хељдата содржи висококвалитетни нерастворливи влакна. Благодарение на него, се намалува ризикот од формирање на жолчни камења.

Контраиндикации

Можна е алергија на хељда, иако феноменот е редок, може да се случи кај луѓе кои често јадат премногу хељда. Исто така, можно е да се следи алергија на ориз и латекс. Ќе забележите алергиска реакција со осип на кожата, оток, проблеми со дигестивниот систем и алергиски шок.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име