Дома Твој готвач Класични колачиња со путер

Класични колачиња со путер

925
0

Секоја домаќинка треба да научи како да готви класични колачиња, бидејќи тоа е основата на основите, чие знаење никогаш не е излишно. Изберете ги опциите за форма и декорација по ваша желба: можете да „играте“ со ова бесконечно! Имајте на ум дека вкусот на колачињата во голема мера зависи од квалитетот на путерот: колку е поприроден, толку подобар ќе биде резултатот. И не заборавајте да ги следите сите барања на рецептот, тогаш печењето навистина ќе ве задоволи со пријатна ронлива текстура, што е типично за пециво со тенка кора.


СОСТОЈКИ:
путер – 125 гр
шеќер – 100 гр
јајце – 1
екстракт од ванила – 1/2 лажиче
брашно – 160 гр + уште малку за расукање на тестото
сол – 1/4 лажиче.
чоколадо – 70 гр

ПОСТАПКА:

Подгответе го класичното тесто за колачиња. За да го направите ова, прво исечете го путерот на коцки и префрлете го во садот за миксер. Оставете 30 минути на собна температура.

Изматете го мекиот путер со шеќерот со миксер додека не се добие лесна кремаста маса со еднаква конзистентност. Додадете екстракт од ванила и јајце , добро измешајте.

Просејте го брашното во посебен сад со сол низ ситно сито. Добиената смеса додадете ја во путерот и јајцето. Брзо измешајте го тестото за колачиња со силиконска шпатула.

Истурете го тестото на набрашнета работна површина и замесете уште малку. Тестото како топка се завиткуваат во проѕирна фолија и се ставаат во фрижидер 1 час.

Загрејте ја рерната на 170°C. Обложете го плехот за печење со хартија за печење. Расукајте го тестото на работна маса, попрскано со брашно, во слој со дебелина од 5-6 мм. Исечете колачиња користејќи секачи за колачиња или чаши.

Ставете колачиња во плехот за печење и ставете ги во фрижидер 10 минути. Потоа ставете во рерна и печете 10-15 минути. Колачињата треба да испаднат светли, со малку златна нијанса. Оставете да се изладат

Чоколадото стопете го во микробранова печка или на пареа. Потопете ги половините од колачињата во чоколадото и оставете го да се стегне. Може да се украси со бонбони попрскувачи.

КОРИСЕН СОВЕТ
Обидете се да не ги изложите премногу класичните колачиња со печиво во рерната, инаку тие не само што ќе изгорат околу рабовите, туку ќе испаднат и премногу тврди, што идеално не би требало да биде.

ПАТЕМ
Во тестото од класичните колачиња од слатки колачи можете да додадете мелен цимет, рендана кора од лимон или портокал, сечкани ореви или парчиња од омиленото чоколадо.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име