Дома Твој готвач КЕКС НА ЕКС: Торта без мака, вистинска кремаста фантазија на која тешко...

КЕКС НА ЕКС: Торта без мака, вистинска кремаста фантазија на која тешко може да се одолее

1011
0

КЕКС НА ЕКС: Торта без мака, вистинска кремаста фантазија на која тешко може да се одолее
Состојки:

За бисквитот:
8 белки,
8 лажици брашно,
8 лажици шеќер,
1/2 прашок за пециво,
3 лажици масло
За кремот:
8 жолчки,
8 лажици шеќер,
6 лажици густина,
2 лажици остро брашно,
3 ванилин шеќер,
8 дл млеко,
250 гр маргарин или путер,
3 големи лажици чоколаден намаз (Нутела или нешто слично),
мало пакување бисквити ,
2 дл слатка павлака за шлаг

Подготовка:

За бисквитот одвојте ги белките од жолчките. Измешајте ги белките додека не станат вкочанети.
Потоа постепено додавајте шеќер, брашно, прашок за пециво и масло.

Добиената смеса истурете ја во плех кој претходно сте го подмачкале и набрашнете. (лист со средна големина приближно 30×40 cm).
Се пече во рерна на 180 °C 25 минути.

ТОРТА со 5 СОСТОЈКИ: 2 филови помеѓу крцкавиот бисквит, а подготовката е многу едноставна


Кон крајот на печењето на бисквитите, подгответе го кремот: измешајте ги жолчките со шеќерот и ванилиниот шеќер, додадете околу 2 дл млеко (остатокот ставете го на оган да се вари), брашното и згуснувачот.
Се вари во преостанатото млеко со постојано мешање додека не се згусне (3-4 минути ќе бидат доволни бидејќи конзистентноста овде се однесува како пудинг и таквиот крем брзо се згуснува). Во врелиот крем измешајте путер или маргарин исечен на парчиња.
Мешајте.
Сега врелиот бисквит прелијте го со половина од врелиот крем, измазнете го, па врз кремот ставете ред бисквити натопени накратко во млеко. Чоколадниот намаз измешајте го во остатокот од кремот, па прекријте ги бисквитите со кафениот крем.
Оставете се да се излади добро.
На крајот целата торта прелијте ја со шлаг и по желба посипете со рендано чоколадо.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име