Дома Твој готвач Како да направите СЛАВСКА ПОГАЧА? Со овој РЕЦЕПТ ќе ја замесите најубавата...

Како да направите СЛАВСКА ПОГАЧА? Со овој РЕЦЕПТ ќе ја замесите најубавата погача која ќе ги воодушеви сите ваши гости

135
0

Како да направите СЛАВСКА ПОГАЧА? Со овој РЕЦЕПТ ќе ја замесите најубавата погача која ќе ги воодушеви сите ваши гости

Ако ви се приближува куќната слава и никогаш не сте направиле празнична погача, овој рецепт ќе ви помогне да ја направите совршена „од прв пат“.

Посните слави може да бидат доста напорни, бидејќи храната мора да се прилагоди на правилата за постот. Кога подготвуваат храна, домаќинките мора да внимаваат да ги користат само оние намирници од растително потекло .

Ова може да биде проблем кога станува збор за подготовка на тестото, бидејќи речиси сите рецепти вклучуваат млеко. Сепак, не е невозможно да се направи торта или кифлички без овој додаток.

Еве како без мака да ја направите највкусната и најмеката посна погача . Подгответе ги рацете, состојките и одете – резултатите ќе ве воодушеват.

Состојки:

половина кг брашно

1 кесичка сув квасец

300 – 400 мл кисела вода

80 мл масло

половина лажичка шеќер

1 лажичка сол

Подготовка:

Измешајте го квасецот со шеќер и една лажица брашно, па прелијте го со кисела вода на собна температура да кисне. Кога ќе се активира квасецот, додадете го остатокот од брашното и солта и замесете тесто.

Добро обработете го и оставете го да нарасне на топло место околу 40 минути. Нараснатото тесто повторно замесете го, ставете го во тавчето во кое ќе го печете и оставете го да нарасне уште 15 минути, а потоа печете го на 220 степени околу еден час.

Кога ќе се олади, можете да изберете да го украсите со рози, листови или да го украсите со печат, сега е прашање на имагинација, но и на вашата вештина.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име