Обрнете внимание на оваа храна!
Многу луѓе, кога се обидуваат да го намалат внесот на шеќер во организмот, веруваат дека е доволно да престанете да јадете слатки. Меѓутоа, вистински саботери на здравата исхрана се храната која содржи скриени шеќери кои освен што не задоволуваат и немаат ништо корисно во себе, предизвикуваат сериозни здравствени проблеми, од висок холестерол, отпорност на инсулин и проблеми со панкреасот до дијабетес.
Со децении ни кажуваат дека незаситените масти се најголемиот непријател на нашата линија и здравје, па на многумина им е тешко да поверуваат во она што лекарите многу го знаат – шеќерот е всушност многу полош.
Пред многу години „диететските власти“ ги осудија мастите, а на пазарот се појавија производи со намалена количина на маснотии. Бидејќи мастите и даваат вкус на храната и ја одржуваат ситоста подолго време, во прехранбената индустрија се заменети со шеќери, за да бидат повкусни и да имаат поголема калориска вредност. На ова особено влијаело откритието дека сирупот од пченка произведува поевтин шеќер, кој се декларира како „синтетичка фруктоза“, а овој сируп е поевтин од кујнскиот шеќер, дава посилна сладост, не предизвикува гадење и што е најважно, се додава во колачот. Сите производи. Сепак, потрошувачите грешат кога консумираат нешто здраво, бидејќи шеќерот секако не е здрав, тој создава зависност и се претвора во маснотии во телото.
- Млечни производи со малку маснотии
Кога купувате јогурти, сирења и разни други млечни производи со малку маснотии, задолжително прочитајте ја декларацијата, бидејќи ќе се изненадите колку јаглехидрати содржат. За да не бидат ретки, водени и невкусни, производителите ги заменуваат мастите со јаглехидрати кои нашето тело ги препознава како вид на шеќер. Можеби ќе заштедите неколку калории, но бидејќи шеќерот се метаболизира побрзо, ќе бидете гладни за час или два наместо за три или четири часа, сè додека мастите ве одржуваат сити. Затоа, попрво треба да пиете јогурт со две или повеќе проценки на млечни масти, а ако сакате помалку масно сирење, јадете природно младо сирење.
- Индустриски преливи за салати, сосови, разни преливи, мајонез…
Омилениот кечап или мајонез на многумина содржи многу шеќер, како еден од засилувачите на вкус, што лесно може да се прочита од декларацијата. Има и разни преливи за салати, тестенини, месо, маринади за омекнување на месото, суви зачини, мешавини за зачини, индустриски супи, коцки за супа – во се има дополнителен шеќер. Навикнати сме на такви вкусови и не чувствуваме колку се слатки, особено кечапот и мајонезот, кои се сметаат за солени додатоци. Ако внесете мала количина во храната, знајте дека всушност додавате шеќер.
- Сувомеснати производи
Индустриските производи од суво месо се намирници каде луѓето најмалку очекуваат дополнителен шеќер, а повеќе внимаваат на количината на масти и сол. Производителите често рекламираат производи со помалку сол, масти, без глутен, а бидејќи не споменуваат шеќер или јаглени хидрати, на вас останува да се погрижите за тоа. Прочитајте колку јаглехидрати содржи еден индустриски сувомеснат производ и бидете внимателни.
- Пекарски производи
Можеби избегнувате слатки колачи, но знајте дека, за подобар вкус, солените пекарски производи како лебот, особено кифличките и солените, дури и оние со сирење, имаат додаден шеќер. Сите одлични премази на леб, мафини, ѓевреки, ѓевреци и други солени колачи се со шеќер.