Како да го направите највкусното слатко од јагоди: Искусна домаќинка го сподели својот таен рецепт
Јагодите се омилено овошје за многумина, а познато е дека нивната сезона е кратка. Затоа треба да го искористите на вистински начин и да го оставите слаткото од јагоди или џем, и да уживате во него кога ќе ги нема.
Во овој период тие се најубави и најмиризливи, па тоа што ќе го подготвите од нив ќе биде најслатко и највкусно.
Денеска ви носиме рецепт за слатки од јагоди. Знаеме дека подготовката бара трпение, поради ладење и пакување, но сите маки ќе ги заборавите кога ќе ја отворите првата тегла со слатко.
Време на подготовка:
60 минути готвење + ладење
Компоненти:
1 кг јагоди
1,25 кг шеќер
лимон
Подготовка:
Прво добро измијте ги свежите јагоди и извадете ги стеблата. Совет е да ги наредите во тавче и прелијте ги со сок од лимон или растворен сок од лимон.
Земете голема и длабока тава и наредете – ред јагоди, па посипете со шеќер. И така натаму се додека го имате материјалот. Покријте и оставете го да отстои во фрижидер 10 часа.
За тоа време јагодите ќе ја ослободат својата течност, па нема потреба од додавање вода.
Ставете го на шпорет и варете на силен оган додека не зоврие, а потоа намалете ја температурата. Не мешајте, само малку протресете ја тавата.
Извадете ја пената со лажица за време на готвењето. А вашето слатко се свари кога сирупот е доволно густ, ќе знаете кога ќе ви падне од лажицата во големи тешки капки или ако ставите лажица сируп на плех, оставете малку да се излади, а потоа направете линија со врвот на лажицата и линијата останува на плехот.
Потребни се околу 30 минути, а кога ќе се свари тргнете го од оган, покријте го со влажна салфетка и оставете да отстои 10-15 минути.
Потоа извадете ја салфетката, повторно ставете ја на ринглата, 10мин, па извадете ја од ринглата.
Отстранете ја целата насобрана пена, повторно покријте ја со влажна салфетка и оставете ја да отстои 10-12 часа на собна температура.
Слатко истурете во чисти и суви тегли. Најдобро е теглите да се стават во рерна која се загрева на 100 степени и да се чуваат 10 минути. Потоа извадете ги теглите, оставете ги да се изладат.
Истурете го слаткото во тегла и добро затворете.