Дома Здравје Зошто јајцата за појадок се подобар избор од житарките?

Зошто јајцата за појадок се подобар избор од житарките?

844
0

Знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, додека сè уште сонуваме дека е тешко да се избере што да јадеме. Изборот е уште потежок кога сакаме да јадеме здрав оброк и не сме сигурни што е подобро.

Тим експерти од Лос Анџелес спроведоа студија во која учествуваа 20 учесници со прекумерна тежина. Тие ги поделија во 2 групи, едната група јадеше јајца за појадок, а другата житарки. И двата вида храна содржат протеини и се одличен избор за појадок.

Што да јадете за појадок?

Сепак, научниците откриле дека јајцата се подобар избор затоа што ќе го задржат чувството на ситост многу подолго од житарките. Пред и на крајот од студијата, истражувачите го измерија нивото на грелин (хормон кој го стимулира гладот) и лептин (хормон кој ја стимулира ситоста) на учесниците.

Истражувачите откриле дека луѓето кои јаделе јајца за појадок имале пониско ниво на грелин и поголемо ниво на лептин во подоцнежните периоди од денот, што значи дека јаделе помалку храна во текот на денот, за разлика од групата што јаделе житни култури за појадок.

Истражувачите истакнуваат дека храната што содржи повисок квалитет на протеини, одржува чувство на ситост подолго. Според резултатите од истражувањето, јајцата може да се користат во спречување на зголемување на телесната тежина, но и при слабеење.

Едно големо јајце содржи околу 70 калории, 5g протеини, 5g маснотии и 186mg холестерол. Научниците исто така истакнуваат дека вареното јајце е најздравата форма на подготвено јајце бидејќи не содржи дополнителни калории од маслото, и е побезбедно од сурово поради термичка обработка.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име