Зошто е добро да се пие вода со вкус на јаболко и цимет?
Водите со вкус се пријатен начин да не хидрираат и да ја промовираат детоксикацијата на телото.
Нутриционистите предлагаат варијанта на база на јаболко и цимет, одлична и за оние кои сакаат да го подобрат варењето и да имаат посилно антиоксидативно дејство.
Од голем број овошја и зеленчук можете да направите одлична ароматизирана вода (детокс вода).
Овие пијалоци, кои се подготвуваат многу едноставно и брзо, ги искористуваат благотворните својства на активните состојки на овошјето и зеленчукот и затоа можат, во зависност од варијантата на подготовка, да имаат различни ефекти: освежувачки, исцедени, детоксикациски итн.
Подготовка на вода за детоксикација од јаболка и цимет:
- Во бокал истурете ладна вода (обично 1 литар) и додадете 1 стапче цимет и 1 или 2 јаболка.
- За подобро ослободување на хранливите материи присутни во јаболкото, подобро е да го згмечите малку пред да го потопите во вода.
- Водата ставете ја во фрижидер најмалку 4-5 часа (можете да ја оставите подолго во зависност од интензитетот на вкусот што сакате да го добиете).
- Пијте вода директно додека го консумирате јаболкото или прво филтрирајте го напитокот.
Својства на водата со вкус на јаболко и цимет
Јаболкото содржи антиоксиданси, фитостероли и пектин, растителни влакна растворливи во вода кои ја стимулираат цревната перисталтика и го намалуваат нивото на холестерол во крвта, пишува Novi list .
Циметот е моќен природен антиоксиданс, ја стимулира циркулацијата на крвта и помага во намалување на холестеролот во крвта.
Има и антибактериски, антисептички, стимулирачки и дигестивни својства.