Дома Родители и деца Зошто децата не сакаат зелена храна

Зошто децата не сакаат зелена храна

733
0


Битката околу зеленчукот се води во скоро секое домаќинство. Брокулата едноставно не изгледа и мириса привлечно за децата како малините на пример. Особено ако малината е гумена и зашеќерена. Но, не лутете се, децата не се целосно виновни за нивната пребирливост.

Луѓето се напишани во генетскиот код за да изберат црвена од зелена храна (месо пред грашок, на пример). Нова италијанска научна студија ги потврди старите „поголеми очи од стомакот“. Тие велат дека видот е најважната смисла што ја користиме при изборот на храна.

„Според некои теории, нашиот визуелен систем еволуирал за лесно да ги препознае најхранливите бобинки, овошје и зеленчук од џунглата на зеленилото што го опкружува“, објасни Рафаела Румиати, професор по когнитивна невронаука и координатор на оваа студија.

Луѓето, за разлика од животните, како што се кучињата, зависат од видот, а не од мирисот. И ние сме особено ефикасни во разликувањето на црвената од зелената боја. Досега се спроведени само неколку студии на тема боење храна. Авторот на студијата, д-р Франческо Форони, објасни како бојата ни кажува многу за храната.

„Колку е поцрвена суровата храна, толку е поголема веројатноста да биде хранлива, додека зелената боја покажува дека има малку калории“, објаснува д-р Франческо Форони. Тој посочува дека бојата може да се користи и во борбата против дебелината затоа што сфатиле дека оваа предност се однесува само на храната, а не и на другите нешта што не се јадат.

Пробајте на различни начини
Важно е децата да јадат зеленчук во секој случај, без оглед на генетиката. Престанете да го криете – затоа што тие го наоѓаат во сè. Најдете ја заедно формата во која тие го толерираат. Значи, брокулата може да се пржи, во сос од сирење, да се шири во комбинација со нешто што го сакаат, во пире од компири или супа.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име