Кромидот е составен дел од голем број јадења, а многумина сечкаат кромид додека подготвуваат оброк, а очите постојано им солат. Дали знаете зошто очите ви солзат додека сечете кромид?
Пред да почнеме да објаснуваме како да сече кромид без да ви насолзат очите, ќе ги наведеме причините поради кои кромидот не расплакува. Како што расте кромидот, тој апсорбира сулфур од почвата и го претвора во аминокиселини. Кога нивните клетки се оштетени (т.е. кога кромидот е исечен), овие киселини доаѓаат во контакт со ензими кои катализираат низа реакции кои на крајот доведуваат до ослободување на испарливо хемиско соединение наречено син-пропанетиал-S-оксид што ги прави очите убод и солзи.
Тоа е причината, но кои се решенијата? Постојат две главни стратегии: можете да го спречите ослободувањето на хемиското соединение или да ги заштитите очите.
За да ги заштитите очите, едноставно покријте ги. Дополнителна предност на контактните леќи е тоа што тие делуваат како бариера, спречувајќи го хемиското соединение да дојде во контакт со површината на моите очи. Очилата исто така функционираат добро, како и заштитната маска за лице.
Користете остар нож за да се борите со солзите додека сечкате кромид. Тап нож се крши наместо да сече, предизвикувајќи поголема штета на клетките на кромидот и на тој начин ослободувајќи повеќе соединенија што предизвикуваат солзи.
Можете исто така да изладите кромид. Изладениот излупен, преполовен кромид во фрижидер или во сад со ледена вода 30 минути може да го намали ефектот на хемикалијата.
Како што објаснуваат Кејт Винслоу и Гај Амброзино во книгата Onions Etcetera, и ниските температури и водата го прават грев-пропанетискиот-S-оксид помалку испарлив. Од истата причина, некои луѓе предлагаат да чувате влажна крпа или сад со вода во близина на даската за сечење додека работите.
Кога ќе завршите со сечењето, добро исчистете ги рацете – Винслоу и Амбросино препорачуваат да ги триете дланките со половина исечен лимон пред да ги измиете со сапун и вода.