Дома Здравје Зелени или жолти: Кои банани се подобри?

Зелени или жолти: Кои банани се подобри?

903
0

Бананите се омилено овошје на многумина. Некои сакаат да ги јадат додека имаат светло жолта боја, додека други ги сакаат додека се незрели. Но, кои банани се подобри – жолти или зелени?

Незрели зелени банани
Една голема предност на зелените банани е тоа што тие се богати со скроб. Луѓето кои избегнуваат храна богата со шеќер треба да јадат зелена банана. На пример, луѓето со дијабетес тип 2 треба да избегнуваат жолти банани.

Покрај тоа, зелените банани имаат и пробиотички бактерии, односно добри бактерии кои се исклучително добри за здравјето на дигестивниот систем. Покрај тоа, незрелите банани можат да ви помогнат подобро и поефикасно да ги апсорбираат хранливите материи, како што е калциумот.

Еден недостаток на зелените банани е тоа што содржат помалку антиоксиданти бидејќи количината на антиоксиданти се зголемува со зреењето на бананите. Покрај тоа, зелените банани можат да ве надујат поради поголемата содржина на скроб.

Зрели жолти банани
Штом зрее, скробот се претвора во шеќер, па жолтите банани полесно се варат. Повисокиот гликемиски индекс на зрели банани покажува дека тие брзо се варат. Зрелите банани имаат и поголемо ниво на антиоксиданти.

Студиите покажуваат дека одредена количина макронутриенти во бананите се намалува за време на процесот на зреење. За да добиете повеќе витамини и минерали, подобро е да јадете зелена банана. Покрај тоа, жолтите банани имаат поголема содржина на шеќер, така што тие не се препорачуваат за луѓе со дијабетес.

На кратко, и зелената и жолтата банана имаат свои предности и недостатоци. Можете да ги јадете и двете за да внесете одредени хранливи материи во вашето тело. Клучната разлика е во тоа што луѓето со дијабетес тип 2 треба да избегнуваат жолти банани поради нивната поголема содржина на шеќер, пишува One green planet.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име