Дома Твој готвач За оваа супа се вели дека е природен лек за варење, а...

За оваа супа се вели дека е природен лек за варење, а сите состојки за неа веќе ги имате дома

464
0

За оваа супа се вели дека е природен лек за варење, а сите состојки за неа веќе ги имате дома

Прежганка, позната и како ајнпрен супа или ампер супа, е јадење кое некогаш се подготвувало во секое домаќинство, а денес не се разликува по ништо. Има статус на домашен лек, па бабите често го подготвуваа кога бевме болни, а денес е и популарен лек за мамурлак.

Ова јадење доаѓа од Германија и првично се нарекува Einbrennsuppe. Зборот „einbrennen“ може да се преведе како „пржена“, а некогаш оваа чорба се служела како појадок за фармерите на југот на Германија, но и во Австрија и Швајцарија.

Едноставна супа направена од состојки кои веќе ги имаме дома

Најдоброто кај оваа супа е што се подготвува многу брзо и со состојки кои сите ги имаме секогаш дома, а можете да и додадете и некои други состојки по желба и на тој начин да го збогатите вашиот оброк. Ќе ви требаат само неколку состојки за класичен еинпрен или тост:

сончогледово масло

мазно брашно

слатка црвена пиперка

вода

сол

бибер

јајца

Како се подготвува

На загреаното масло ставете го брашното и мешајте на тивок оган додека не добие златножолта боја. Тргнете ја тавата од оган, додадете ја слатката црвена пиперка, промешајте и веднаш покријте ја со вода. Посолете, побиберете, вратете го на оган и оставете да зоврие.

Во сад измешајте ги јајцата со вилушка и полека истурете ги во супата, мешајќи со жица за да се скрши јајцето на парчиња. Гответе уште пет минути во полупокриена тава. Послужете ја супата уште топла.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име