Дома Твој готвач Запечен карфиол со печурки (посно)

Запечен карфиол со печурки (посно)

2419
0

Карфиолот е многу популарен зеленчук и секогаш добредојден прилог на масата. Покрај тоа што е исклучително вкусен, тој е богат со хранливи материи. Содржи витамин Ц, фолна киселина и многу минерали. Има многу малку калории.

Истражувањата покажаа дека го намалува ризикот од рак на белите дробови, а поради високата содржина на витамин Ц е одличен за зимските денови.

Може да се подготви на навистина многу начини – зготвен како прилог, со компири како чорба, печен… Денеска ви пренесуваме одличен рецепт.


Состојки за 4 лица:

500 г карфиол
100 г печурки, на пример, шампињони
1 ситно сецкан кромид
1 лажичка маслиново масло
2 лажички сок од лимон
2 лажици балсамико оцет
сол и црн пипер
2 ситно сецкан лук
1 млад кромид

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 175 степени.

Измешајте ги сите состојки освен младиот кромид и рамномерно ставете ги во огноотпорен сад кој малку сте го подмачкале со масло.

Се пече во рерна 40-45 минути и повремено се меша.

На крај посипете со исечкан млад кромид.

Извор: allrecipes.com

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име