Живеела 117 години и не јадела зеленчук и овошје: 100 години ја консумирала само оваа храна
Оваа навика за јадење започнала во нејзините дваесетти години
Ема Морано, родена во Италија во 1899 година, остана запаметена по навршувањето на 117 години и по едноставноста на нејзините навики, кои, според неа, придонеле за нејзината долговечност. Својот долг живот го препишала на нејзината одлука да остане сама уште од мали нозе и, изненадувачки, на исхраната која се базира на секојдневно консумирање јајца.
Оваа Италијанка беше последната жива личност родена во 19 век и стана симбол на издржливост и долговечност благодарение на дисциплината со која се соочуваше со животните предизвици. Ема водеше посебна и постојана диета – консумираше три јајца дневно , две сирови и едно варено како омлет.
Оваа навика за јадење започнала во нејзините дваесетти години, откако и била дијагностицирана анемија набргу по крајот на Првата светска војна.
Според нејзините зборови во интервју за „Франс прес“, дневниот внес на јајца ѝ обезбедил енергија и хранливи материи неопходни за да се справи со физичките потреби на нејзината работа и да одржува стабилно здравје. Долговечната Италијанка, исто така, ја надополни својата препознатлива исхрана со посебен додаток на грапа – италијански ликер – направен со билки како жалфија и руе, заедно со грозје. Таа сама го направи ова и го зеде за лажица, одржувајќи ја традицијата што ја потсетуваше на локалните вкусови на нејзината татковина. Како што минуваа годините, а при крајот на нејзиниот живот, Ема го намали својот внес на две јајца на ден, поедноставена верзија која сепак и дозволуваше да одржува минимални нивоа на енергија без да се потпира на лекови или сложени диети.
И покрај активниот работен век и природното трошење на староста, Ема го изненади својот лекар, д-р Карл Бава, кој ја лекуваше речиси три децении. Според објаснувањето на Бава за АФП, Ема ретко консумирала овошје или зеленчук, храна која обично се препорачува за здрав живот.