Дома Живот Евтина суперхрана, таа е главната состојка во исхраната на најдолговечните луѓе во...

Евтина суперхрана, таа е главната состојка во исхраната на најдолговечните луѓе во светот

650
0

Евтина суперхрана, таа е главната состојка во исхраната на најдолговечните луѓе во светот.

Студијата, финансирана од Светската здравствена организација, покажа дека само 20 грама грав дневно го намалуваат ризикот од смрт кај сите возрасни групи за околу 8 проценти.


Гравот е врвна суперхрана. Во просек, се состои од 21% протеини, 77% сложени јаглехидрати (оние кои обезбедуваат бавна и стабилна енергија, наместо шилецот што го добивате од рафинираните јаглехидрати како белото брашно) и само неколку проценти масти. Исто така е одличен извор на влакна. Тој е евтин и разноврсен, доаѓа во различни текстури и содржи повеќе хранливи материи по грам од која било друга храна на Земјата.

Клучна улога во долговечноста
Исхрана на сината зоначесто се поврзува со консумирање на нутритивно богата храна од растително потекло, а гравот зазема видно место во овој начин на исхрана. Сините зони се региони низ светот каде луѓето живеат подолг и поздрав живот, а нивната исхрана се карактеризира со изобилство на целосна храна, ограничен број на преработени производи и силен акцент на состојки од растителна основа.

Гравот, кој вклучува низа мешунки, како што се леќата, наутот, црниот грав и гравот, е главен во овие диети и игра клучна улога во промовирањето на долговечноста и благосостојбата.

Жито – хранливо како ниедна друга храна во светот
Гравот е одличен извор на растителни протеини, што ги прави незаменлива компонента на диетата во Сината зона. Протеините се од витално значење за одржување на мускулната маса, за поправка на ткивото и за поддршка на целокупните функции на телото. За разлика од животинските протеини, гравот има низа придобивки како што се ниски заситени масти и холестерол, придонесувајќи за здравјето на срцето и намалување на ризикот од хронични заболувања.

Влакната се уште еден клучен елемент што го прави гравот камен-темелник на диетата во Сината зона. Храната богата со растителни влакна е поврзана со бројни здравствени придобивки , вклучително и подобрено варење, регулација на тежината и намалено ниво на холестерол.

Гравот е богат со растворливи и нерастворливи влакна, кои помагаат во одржување на здрава цревна флора и промовираат редовно празнење на дебелото црево. Оваа содржина на влакна, исто така, помага во регулирање на нивото на шеќер во крвта, намалувајќи го ризикот од дијабетес тип 2.

ОПАСНИ ПО ЗДРАВЈЕТО Ова се знаци дека имате вишок КАЛИУМ во организмот!

Овие навики во исхраната можат да додадат 13 години на вашата возраст, па затоа е мудро да ги избегнувате

Една од основните карактеристики на гравот е нивниот низок гликемиски индекс (ГИ), што значи дека тие имаат помало влијание врз нивото на шеќер во крвта. Ова е особено вредно за спречување на скокови и падови на шеќерот во крвта, што го прави гравот идеален избор за луѓето кои се загрижени за дијабетес или оние кои сакаат да одржуваат стабилни нивоа на енергија во текот на денот.

Разновидност на менито
Од супи и чорби до салати и сосови, гравот може да се подготви на многу начини, според различни вкусови и кулинарски традиции. Нивната приспособливост во готвењето овозможува голема креативност во кујната.

Уште повеќе, гравот е преполн со различни есенцијални хранливи материи, вклучувајќи сложени јаглехидрати, витамини (како фолна киселина и витамини Б), минерали (како железо, магнезиум и калиум) и антиоксиданси. Овие хранливи материи работат синергетски за да ја поддржат функцијата на имунолошкиот систем, здравјето на коските и целокупната виталност.

Вкусна и хранлива поддршка за општо здравје и виталност
Во контекстод диетата во Сината зона, каде што фокусот е на целата, минимално обработена храна, гравот се издвојува како совршен пример за храна што ја отелотворува оваа филозофија. Нивната природна состојба гарантира дека тие го задржуваат максималниот износ на хранливи материи и соединенија кои го поттикнуваат здравјето.

Јадењето разновидни грав во комбинација со друга растителна храна, како што се зеленчук, овошје, цели зрна, јаткасти плодови и семки, како што е вообичаено во диетите во Сината зона, обезбедува добро заоблен нутритивен профил кој придонесува за долговечност и благосостојба.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име