Тоа е и добар избор за уживање после обилна вечера
Есента е најдобрата сезона за уживање во голем избор на овошје и зеленчук. Особено јаболката , кои се карактеристични за овој период, иако се наоѓаат на полиците на супермаркетите и пазарите за овошје и зеленчук во текот на целата година.
Постојат безброј рецепти во кои јаболката се главен протагонист , а ние ви пренесуваме еден кој не само што е добар, туку пред се е здрав за цревата.
Домашно пире од јаболка
Рецепт базиран на варени јаболка , одличен за деца и за сите возрасти, но и за уживање после вечерата како вкусен (и многу лесен ) десерт.
За да подготвите еквивалент на 3 чинии пире од јаболка, ќе ви требаат:
8 слатки јаболка
1 чаша сок од јаболко
2 лажици шеќер
2 супени лажици сок од лимон
Подготовка : Јаболката излупете ги и исечкајте ги на коцки и сварете ги заедно со сокот во тенџере со средна големина . Оставете го полека да зоврие и продолжете да готвите на тивок оган и покриено околу 20 до 30 минути , повремено мешајќи.
Кога ќе омекнат додадете шеќер и сок од лимон и исклучете ја топлината . Оставете да се излади неколку минути и со блендер измешајте ја смесата додека не добиете пире со мазна и хомогена конзистентност .
Послужете го сосот од јаболка уште топол или на собна температура , ароматизирајќи го со прстофат мелен цимет и украсете го секој сад со стапчиња цимет .