Уживајте во совршената комбинација на путер од кикирики и чоколадо со овој неверојатно едноставен и брз рецепт за домашни колачиња со путер од кикирики.
Не можеме да смислиме подобар пар од путер од кикирики и чоколадо. Овие две ароми за нас се комбинација од соништа, особено кога се спакувани во најдобрите и наједноставните домашни колачиња досега. Најголемата предност на овие колачиња е што се подготвени буквално за 15 минути (вклучително и за печење!). Ако ви треба брза доза на сладост, сè што ви треба се неколку состојки и воопшто нема напор за овие колачиња. Ставете ги сите состојки во сад, измешајте, обликувајте топчиња, ставете ги во рерна и за десет минути уживајте во домашни, свежо печени и крцкави слатки – со кафе, чај или чаша млеко.
Состојки:
260 грама путер од кикирики
1 средно јајце
1 лажичка сода бикарбона
1 лажичка екстракт од ванила
40 грама сируп од агава или 60 грама шеќер во прав
100 грама сецкано чоколадо
Подготовка:
Во сад измешајте ги сите состојки освен чоколадото. Буквално ќе ви требаат 30 секунди мешање за да ги комбинирате состојките.
Со рацете формирајте мали топчиња, во средината на топчињата ставете од сецканото чоколадо. Со рака секое од топчињата спласнете го да добијат некоја форма како рамен бисквит. Ставете ги во плех на хартијата за печење.
Прилагодете ја големината на топчињата по ваш вкус. Обично се прават топчиња со големина на орев, а понекогаш и поголеми.
Печете бисквити на 180 степени 8-10 минути. Кога ќе се оладат, извадете ги од плехот и послужете.