Доктор: Сите треба да ги јадете овие три вида зеленчук, без разлика дали ги сакате или не
Зеленчукот е полн со витамини, влакна, минерали и други хранливи материи и треба да биде суштински дел од вашата секојдневна исхрана. Сепак, одредени видови зеленчук се консумираат помалку од другите и се занемаруваат нивните здравствени придобивки. Докторката Дебора Ли открила три вида зеленчук што секој треба да ги јаде, без разлика дали го сака или не, сето тоа поради тоа како тие влијаат на здравјето.
Бриселско зелје
Бриселското зелје е богато со витамини и антиоксиданси. д-р. Ли истакнува дека витамините и антиоксидансите „се важни за човековото здравје, бидејќи тие се спротивставуваат на оксидативниот стрес и го намалуваат ризикот од хронични болести, вклучувајќи висок крвен притисок, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и деменција“.
Исто така, бриселското зелје е богато со влакна, кои помагаат за здрава работа на цревата, како и за намалување на холестеролот. Лекарот препорачува два до три пати неделно да јадете порција бриселско зелје, што е околу 80 грама, пренесува Express. Тој додава дека не треба да се преувеличува со консумирањето на овие зеленчуци.
„Конзумирањето премногу бриселско зелје може да предизвика прекумерни гасови и надуеност. Исто така, не претерувајте ако земате лекови за разредување на крвта бидејќи високата количина на витамин К во бриселското зелје може да го поништи ефектот против згрутчување“, посочува докторот. надвор.
Спанаќ
Друг зеленчук кој докторот го издвоил е спанаќот. Овој зелен лиснат зеленчук е богат со есенцијални минерали како што се железо, магнезиум и витамин Ц. Редовното консумирање спанаќ има многу здравствени придобивки, тврди докторката.
„Спанаќот е богат со нитрати, кои се од витално значење бидејќи помагаат во контролата на крвниот притисок. Содржи големи количини на антиоксиданси кои делуваат против оксидативниот стрес и го намалуваат крвниот притисок“, истакнува д-р Ли. Исто како бриселското зелје, спанаќот содржи и влакна.
„Влакната ни помагаат да се чувствуваме сити подолго, помагаат во контрола на апетитот и телесната тежина, обезбедуваат минување на храната по дигестивниот тракт со правилна брзина, го поддржуваат варењето, спречуваат запек и ја намалуваат апсорпцијата на холестерол“, објаснува докторот. Тој препорачува спанаќот да се консумира два до три пати неделно.
Модар патлиџан
Модар патлиџан не содржи масти или холестерол, но затоа е богат со растителни влакна. Докторот посочува дека овој зеленчук е „богат со влакна, кои се неопходни за добро здравје на цревата, варење и функционирање на цревата и го спречува апсорпцијата на холестеролот од цревата во крвотокот“.
Содржи големи количини на антоцијани, кои му даваат темно виолетова боја. Како што пренесува Експрес, две до три порции антоцијани неделно може да го намалат ризикот од срцеви заболувања, да го намалат крвниот притисок и нивото на воспалителни маркери во крвотокот. Лекарот препорача да јадете една третина од модар патлиџан или 80 грама модар патлиџан во еден од петте дневни оброци, пренесува Express.