Холестеролот е неопходен за благосостојбата на нашето тело се додека е во нормални вредности , всушност служи за синтеза на некои хормони, игра основна улога во производството на витамин Д и е составен дел на клеточните мембрани и разни ткивата.
Меѓутоа, ако е покачена , може да биде многу штетно за телото . Поточно, тоа е ЛДЛ холестеролот , познат како „ лош“ , кој, за разлика од ХДЛ, кој се смета за „ добар“ , мора постојано да се следи.
Тоа е затоа што високите нивоа на LDL холестерол се поврзани со кардиоваскуларни проблеми , укажуваат на присуство на маснотии во крвта и може да предизвикаат одредени состојби како што се висок крвен притисок , срцев удар и мозочен удар .
Освен количеството што вообичаено го произведува нашето тело , холестеролот може да се внесе однадвор преку храната , а првенствено го има во храната богата со животински масти како месото, путерот, сушените месни производи, сирењата и жолчките.
Во оваа смисла, истражувањето спроведено од Државниот универзитет во Пенсилванија и објавено во списанието на Американското здружение за срце , би открило дека секојдневното консумирање авокадо може да помогне да се намали нивото на лошиот холестерол во крвта и да се намали ризикот од кардиоваскуларни болести благодарение на содржината на мононезаситени масни киселини .
Тимот истражувачи си постави за цел да ги спореди ефектите на различните видови исхрана врз холестеролот кај примерок од 45 пациенти на возраст меѓу 21 и 70 години, дебели или со прекумерна тежина , кои ја следеа вообичаената американска диета две недели .
Меѓутоа, во следните 5 недели, учесниците беа поделени во 3 групи : првата следеше диета со малку маснотии, додека втората и третата имаа умерена исхрана , единствената разлика е што една од двете групи добиваше по едно авокадо дневно. .
Анализите покажаа дека оние кои јаделе авокадо го намалиле ЛДЛ (лошиот) холестерол за 13,5 mg/dl , втората група која следела диета со умерен внес на масти за 8,3 mg/dl , а првата група (диета со мала содржина на масти) само со 7,4 mg/dl .
Овие резултати би покажале дека внесот на мононезаситени масни киселини обезбедени од авокадото може драстично да го намали лошиот холестерол . Поради оваа причина, се препорачува да се јаде почесто , можеби подготвувајќи вкусен гуакамоле или почесто додавајќи го во салати .