ДОДАДЕТЕ ГО ОВА: Проверен трик за најдобро тесто
Скроб
Скробот е состојка која помага кај сите видови тесто. Благодарение на него, тестото ќе биде повоздушесто, а пецивото ќе биде многу повкусно и ќе остане свежо со денови. Важно е прво да се измеша скробот со брашното, па дури потоа да се додаде во тестото. Не го додавајте со други состојки. Се препорачува да додадете една лажица скроб на четири чаши брашно. Потоа продолжете да го следите рецептот и оставете го тестото да нарасне како и обично.
За најдобро пециво, можете да додадете и јаболков оцет
Додадете една лажица јаболков оцет на секое тесто.
А еве кои се најчестите грешки при месење тесто
Месете го тестото предолго
Ако го месите тестото предолго, ќе стане тврдо. Треба само да месите додека не се соединат состојките.
Не сте го подмачкале добро плехот или не користите хартија за печење
Ја отворате вратата на рерната
Не ја отворајте вратата од рерната додека го печете тестото бидејќи температурата ќе се намали.
Пецивото го сечете веднаш штом ќе го извадите од рерна
Кога ќе го извадите од рерна, оставете го тестото добро да се излади пред да го исечете.