Дома Живот Десет намирници кои немаат рок на траење

Десет намирници кои немаат рок на траење

1404
0


Често кога купуваме намирници го гледаме рокот на употреба. И тоа е многу добро. Имено, многу од нив можат да бидат токсични и лоши за нашиот организам доколку се искористат по истекот на рокот напишан на пакувањето.

А знаете ли дека има и такви намирници кои немаат рок на траење? Еве за кои производи станува збор.

Мед

Медот често се нарекува „Божји лек“ и има бројни здравствени придобивки. Медот има неограничен рок на траење и иако може да ја промени бојата или да кристализира, сепак е во ред и може да се јаде. Ако медот се кристализира, едноставно ставете ја отворената тегла во топла вода и мешајте додека кристалите не се стопат.


Јаболков оцет

Според „Eat By Date“, белиот оцет, оцетот балсамико, оцетот од малини, јаболковио оцет и црвениот вински оцет исто така немаат рок на траење. „Поради неговата кисела природа, оцетот е самоодржлив и не му треба ладење“, според Институтот за оцет. Затоа, можете да користите и оцет за да не се расипете друга храна. Можете да купите поголема количина без страв дека ќе се расипе бидејќи може да трае вечно. Освен што можете да го користите за додавање во разни салати, одличен е и како средство за чистење.

Пченкарен скроб (густин)

Дефинитивно заслужува место на листата на бесмртни намирници. Ако го чувате правилно и го чувате на суво и ладно место, можете да го користите навистина долго време. Скробот може да се расипе ако дојде во контакт со воздух. Потоа се формираат кристали и грутки. Ова покажува дека можеби повеќе не е добро да се користи.

Сол

Чистиот натриум хлорид постои со милијарди години, па не е ни чудо што трае вечно. Да не зборуваме, солта често се користи за заштита на храната од мувла и бактерии. Тоа им помага да останат свежи подолго време и да останат безбедни за употреба. Морската или камената сол не се расипува, останува свежа засекогаш.

Грав

Сувиот грав исто така може да трае вечно. Меѓутоа, ако трае неколку години, ќе ви треба повеќе време да го готвите. Затоа, пред да го ставите на шпорет, натопете го во вода. Ако зрната не набобрат, можеби е подобро да се замени со нов. И тогаш не се расипува, но нема лесно да се готви и со тоа ќе го изгуби вкусот. Сепак, во него се уште се зачувани сите нутритивни вредности.

Шеќер

Слично на солта, шеќерот може да трае вечно ако се чува подалеку од извори на влага и топлина. Со шеќерот не е проблемот да се одржи свеж, туку да се спречи да стане тврд. Шеќерот никогаш нема да се расипе бидејќи не го поддржува развојот на бактерии. Единствено на што треба да внимавате, освен на влага, се инсектите.

Жестоки пијалоци

Не треба да брзате да го завршите шишето со жесток пијалок – добро затворено шише со жесток пијалок може да трае онолку долго колку што е потребно на ладно место. Пијалоците можат малку да ја променат аромата со текот на времето, но веројатно нема ни да го забележите тоа.

Екстракт од ванила

Бидејќи чистиот екстракт од ванила содржи алкохол, помага да се продолжи рокот на траење. Чистиот екстракт од ванила ќе остане свеж засекогаш, но внимавајте ако е дефинитивно вистинскиот екстракт од ванила, бидејќи има вештачки рок. Затоа, можеби е подобро да се одлучите за вистинската и малку поскапа варијанта.

Ориз

Дури и ако кутијата е веќе полна со прашина, оризот внатре е секогаш добар како кога бил купен. Ова важи за сите видови освен кафеав ориз, кој е повеќе склон на расипување поради неговата поголема содржина на масло. Единственото нешто на што треба да внимавате кога го чувате оризот е да го заштитите од инсекти.

Соја сос

Соја сосот е уште една храна за која не треба да се грижите дека ќе ви истече времето. Кога ќе го извадите тоа старо шише од фрижидер, не мора да го фрлите, сепак вреди.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име