Дома Твој готвач Деликатес под лупа: дали треба да вклучиме црн дроб во менито или...

Деликатес под лупа: дали треба да вклучиме црн дроб во менито или не?(рецепт)

945
0

Многу токсични материи минуваат низ црниот дроб на животните, кои влегуваат во нивното тело од храна, воздух и слично, па затоа постои јавен страв од негово често консумирање. Навистина, дали постои ризик за нашето здравје?
Црниот дроб е богат со витамини и минерали. Концентрира железо што спречува анемија, цинк, што придонесува за здравјето на простатата, витамин А, витамин Б2, кој учествува во добивање енергија во организмот, витамин Б12, фактор на стареење на нови клетки и многу други.
Со добра причина, црниот дроб популарно се препорачува како помош во лекувањето и зајакнувањето на организмот воопшто.
Како заклучок, може да се каже дека црниот дроб е храна богата со многу витамини и минерали. Сепак, поради фактот што може да содржи разни токсични материи, на чувствителните луѓе им се препорачува да јадат црн дроб од органски одгледувани животни.
Црн дроб во сос
Состојки : (за 2 лица):
200 гр црн дроб (телешки, говедски или свински),
100 гр кромид,
50 гр моркови,
30 гр домати,
30 мл маслиново масло,
20 мл црвено вино,
коцка за супа, сол, бибер, ловоров лист, оригано, риган, сладок мелен пипер, чили, морско оревче, рузмарин, магдонос и зачини по желба.
Подготовка :
Пржете го кромидот и морковите со масло. Додадете го црниот дроб и пржете сè со често мешање. Додадете вино, домати и зачини. Подинстајте неколку минути. Додадете ја коцката за супа со вода. Мешајте, намалете ја топлината и варете додека не се зготви црниот дроб. Посипете со сецкан магдонос и послужете со палента или пире и свежа сезонска салата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име