Деликатес од тегла, пиперки во сенф
Доколку не знаете што да подготвите за ручек, но и за зимата, пиперките се тука да ви ја олеснат работата – можете да направите и пиперки во сенф, кои ќе бидат совршен додаток на разни печени или суви месо во текот на есента и зима.
Кралицата на есента, пиперката најчесто се користи за печење и подготовка на разни салати од печена пиперка, а во себе крие богатство од витамини и минерали кои му се потребни на човечкиот организам.
Сите видови пиперки, вклучително и оваа, немаат висока енергетска вредност, па затоа е погодна за диетална исхрана, а богата е и со витамини и минерали – содржи елементи кои делуваат како антидепресив, диуретик и антисептик на човековото тело, а поволно делува и на целиот имунолошки систем.
Доколку не знаете што да подготвите за ручек, но и за зима, пиперките се тука да ви ја олеснат работата – испечете ги и зачинете ги со магдонос, лук, бибер и маслиново масло, комбинирајте ги со варени јајца и печени компири, наполнете ги со сирење, пробајте ги во тегли, а можете да направите и пиперки во сенф, кој ќе биде совршен додаток на разни печени или суви месо во есен и зима.
ПИПЕРКИ ВО СЕНФ
Оваа салата е едноставна и брза за подготовка. За оние кои веќе ги пробале сите вообичаени начини на подготовка на пиперки за зимата, ви носиме рецепт и можност да пробате нешто ново.
КОМПОНЕНТИ:
3 кг црвени пиперки (можете да комбинирате и жолта и зелена)
700 гр сенф
400 мл масло
300 мл вода
300 мл алкохолен оцет
300 мл масло
2 лажици шеќер
1 лажица сол
ПОДГОТОВКА:
Исчистете ги, измијте ги и исечете ги пиперките на подебели ленти или коцки по желба. Во тенџере истурете вода, масло, оцет, сол и шеќер и почекајте да зоврие. Кога водата со останатите состојки ќе зоврие, додадете ги исецканите пиперки и варете од осум до 10 минути. Сварените пиперки извадете ги од водата и оставете ги да се исцедат и изладат. Измешајте го сенфот, постепено додавајќи го маслото. Во добро изматената смеса од сенф и масло додајте ги изладените пиперки, па сè убаво измешајте. Истурете ги во стерилизирани тегли, па наредете ги теглите во тавче и ставете ги во загреана рерна 10 минути.
ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВЛАКНА
Есенските црвени пиперки се одличен извор на влакна. Ако имате проблеми со запек, јадете два до три печени пиперки неколку дена по ред. Не ги лупете, бидејќи така ќе им се намали лаксативното дејство.
Покрај тоа, високата микронутриента и ниската енергетска вредност и изобилството на влакна ги прават пиперките идеални сојузници при слабеење и со право се сметаат за природна функционална храна. Не дозволувајте сезоната на овие есенски убавици да помине без вас – консумирајте ги во сите форми.
РЕДОВНА КОНЗУМАЦИЈА НА ПИПЕРКИ
- го зголемува имунитетот
- го стимулира производството на колаген
- го подобрува видот
- го подига расположението
- го стимулира растот на косата
- го забрзува метаболизмот