Девет видови на храна кои можат да го намалат холестеролот и крвниот притисок во исто време
ЗАМИСЛИ дека истовремено се бориш со две од најголемите закани за срцето, високиот холестерол и високиот крвен притисок. Имањето на овие состојби го зголемува ризикот од развој на срцеви заболувања и мозочен удар, а ако имате проблеми со двете, тој ризик е уште поголем.
Меѓутоа, со правење одредени прилагодувања во исхраната, можно е да се влијае на ова и да се намали нивото на холестерол и крвниот притисок. Сè што треба да направите е да почнете да јадете некои (или сите) намирници кои експертите на Health Digest ги издвојувале почесто. Еве кои намирници треба почесто да бидат на вашето мени.
Јаболка
Како што пренесува Health Digest, студиите покажале дека јаболката не само што го намалуваат холестеролот, туку и го намалуваат високиот крвен притисок, го балансираат нивото на шеќер во крвта и го подобруваат дигестивното здравје. Студијата од 2019 година објавена во американскиот весник за клиничка исхрана покажа дека јадењето две јаболка дневно во текот на осум недели може значително да го намали нивото на холестерол.
Антиоксидансите и влакната во јаболката исто така можат да помогнат во намалувањето на високиот крвен притисок и да го подобрат здравјето на срцето. По анализата на податоците за исхраната собрани во текот на повеќе од 20 години, истражувачите открија дека јаболката се меѓу најдобрите плодови за намалување на ризикот од висок крвен притисок, според мета-анализата од 2015 година објавена во списанието Hypertension.
Бобинки
Не само што е исклучително сладок и вкусен, туку има низа здравствени придобивки бидејќи е богат со витамини и минерали кои го подобруваат целокупното здравје. Овошјето како што се јагодите, боровинките и малините содржат многу антиоксиданси, како што се флавоноиди и антоцијани, кои не само што го намалуваат оксидативниот стрес во телото, туку можат да го балансираат крвниот притисок и да го намалат нивото на холестерол.
Студијата од 2022 година во списанието Nutrients покажа дека широк спектар на бобинки, вклучувајќи аронија, цреши, црни рибизли, боровинки и малини, покажале ветувачки резултати за намалување на крвниот притисок кај луѓето со хипертензија. Бобинките исто така имаат корисен ефект врз регулацијата на шеќерот во крвта и инсулинот, помагаат во одржување на здрава кожа и можат да го намалат ризикот од рак. Се верува дека бобинки имаат антиинфламаторни својства кои помагаат да се намали воспалението во телото, што е клучен фактор за сериозни здравствени состојби како срцеви заболувања, дијабетес, дебелина и многу повеќе.
Агруми
Цитрусните овошја како портокали, грејпфрути, лимети и лимони се богати со витамини и минерали, вклучувајќи витамини од групата Б, калиум, фосфор, магнезиум, бакар и што е најважно, витамин Ц, познат по зајакнување на имунитетот и здрава кожа. Покрај тоа, агрумите нудат широк спектар на здравствени придобивки, вклучително и намалување на крвниот притисок и холестеролот, борба против ракот, поддршка на здравјето на бубрезите и мозокот и многу повеќе, пишува Health Digest. Цитрусовите овошја содржат и големи количини на антиоксиданси како што се флавоноиди, кои можат да помогнат во намалување на холестеролот и крвниот притисок.
Авокадо
Иако често го мислиме како солено јадење, авокадото е всушност вид на бобинки богати со хранливи материи кои придонесуваат за физичкото и менталното здравје, вклучувајќи го и здравјето на срцето. Авокадото е полно со здрави мононезаситени масни киселини, како и со други витамини и минерали како што се рибофлавин, ниацин, фолна киселина, магнезиум, калиум и витамини Ц, Е, К и Б6. Содржи растителен стерол наречен бета-ситостерол, познат по тоа што помага во одржување на здрави нивоа на холестерол во телото.
Поради високата содржина на влакна и здравите масти, авокадото е одлично за намалување на ризикот од срцеви заболувања, според Medical News Today. Студијата од 2023 година објавена во списанието Cureus потврди дека „вклучувањето на авокадо во исхраната може да биде корисна диетална стратегија за луѓето кои сакаат да го намалат нивото на холестерол и да го поддржат здравјето на срцето“.
Банани
Калиумот може да помогне да се неутрализираат ефектите на солта врз нашиот кардиоваскуларен систем. Јадењето храна богата со калиум му помага на телото да ја процесира и елиминира солта, а една од најдобрите намирници богата со калиум се бананите. Една банана со средна големина содржи околу 450 милиграми калиум, што е околу 17 отсто од дневниот препорачан внес за жени и околу 13 отсто за мажи. Бананите содржат влакна, фолна киселина, антиоксиданси и витамин Ц, за кои е докажано дека го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и го намалуваат нивото на холестерол.
Грозје
Додека бананите се популарни поради нивната висока содржина на калиум, многумина не знаат дека грозјето исто така содржи значителни количини на овој минерал, кој помага во балансирање на крвниот притисок. Половина чаша грозје содржи повеќе калиум отколку банана со средна големина. Исто така, грозјето содржи голема количина на витамини и минерали и антиоксиданс ресвератрол, познат по своите антиинфламаторни својства кои го подобруваат целокупното здравје и благосостојба.
Круши
Крушите се преполни со витамини и минерали кои го поддржуваат здравјето на срцето, го балансираат крвниот притисок, го намалуваат високиот холестерол и нудат многу други придобивки. Круша со средна големина содржи висок процент на витамин Ц (околу 9 проценти од препорачаната дневна вредност), како и фолна киселина, витамин К, калиум, бакар и полифенолни антиоксиданси. Крушите исто така содржат широк спектар на растителни соединенија и антиоксиданси кои можат да го намалат воспалението и да го намалат ризикот од срцеви заболувања, како и други сериозни медицински состојби како дијабетес тип 2, пишува Health Digest.
Суви сливи
Сувите сливи се богати со хранливи материи кои благотворно делуваат на срцето. Тие се богати со калиум, кој помага во одржување на здравјето на срцето и крвниот притисок. Студијата од 2010 година објавена во Журналот на Медицинскиот колеџ Ајуб Аботабад покажа дека секојдневното консумирање сливи го намалува холестеролот и нивото на крвниот притисок. Тие исто така содржат високи количини на железо, рибофлавин, ниацин, бакар и витамини К и Б6, кои помагаат во борбата против анемијата и го зајакнуваат здравјето на коските. Тие се добар извор на полифеноли, моќни антиоксиданси и антиинфламаторни соединенија кои го промовираат целокупното здравје.
Лубеница
Според Health Digest, лубеницата се смета за најдобра храна за намалување на крвниот притисок, според регистрираната диететичарка Лорен Манакер. Лубеницата содржи не една, туку три хранливи состојки кои поддржуваат здрав крвен притисок: Л-цитрулин, ликопен и калиум. Л-цитрулинот е амино киселина која може да го зголеми нивото на азотен оксид во телото, соединение кое ги релаксира крвните садови и го намалува крвниот притисок. Студијата од 2016 година објавена во списанието Blood Pressure покажа дека лубеницата „го намалува систолниот и дијастолниот крвен притисок кај луѓето со прехипертензија и хипертензија“.