Околу 442 милиони луѓе во светот страдаат од дијабетес. Многу од нив прибегнуваат кон алтернативни начини за намалување на нивото на шеќер во крвта, а еден од нив е употребата на јаболков оцет.
Прашањето е колку е корисен јаболковиот оцет кога станува збор за овој здравствен проблем. Студијата објавена во Журналот на Американското здружение за дијабетес покажа дека оваа изјава е вистинита. Беше спроведено од Керол С. Џонстон, Синди М. Ким и Аманда Џ. Булер.
Испитаниците консумирале оброци составени од пецива, путер и сок од портокал. По оброкот земале јаболков оцет. Истражувачите го проверувале нивото на гликоза (шеќер) во крвта 30 и 60 минути по оброкот. Тие откриле дека оцетот значително го намалува нивото на гликоза во крвта после оброк. Неколку други студии исто така дојдоа до истиот заклучок.
Се разбира, оцетот не може магично да го излечи дијабетесот, но може умерено да го намали нивото на гликоза. Не е замена за лекови против дијабетес, но е доволно безбеден додаток на планот за лекување на оваа болест. Имајте на ум дека не треба да го користите доколку имате проблеми со бубрезите.