Ги маѓепса луѓето на интернет: Десерт со сусам и урми
Прекрасниот изглед на овој десерт можеби ќе ве наведе да помислите дека станува збор за комплициран рецепт, но – имаме пријатно изненадување – многу лесно се прави. Тоа е деликатес без додаден шеќер и масти, пишува на Инстаграм страната Тањиниколаци , со напомена дека рецептот е преземен од профилот @repete_repete .
Компоненти:
300 гр урми
200 гр лешници или несолени кикиритки или бадеми по желба
50 гр печен сусам
чоколадо по избор, бело или темно (50 гр за секое стапче, па изберете)
Напомена: Ако стопите темно чоколадо, додадете 2 лажици масло на 100 гр, ако стопете бело чоколадо, додадете 1 лажица масло на 100 гр.
Подготовка:
Најпрво во суво тавче пропржете го сусамот. Урмите потопете ги во топла вода и оставете ги да отстојат околу 10 минути. Отстранете ја кожата и извадете ја кората. Ако ви здодеа да ги лупите урмите, не е потребно – потопете ги 5 минути, само да омекнат за подобро да се изблендираат.
Готовите лешници и урми изблендирајте ги заедно, а потоа со рака завршете ја смесата уште малку. Добиената смеса поделете ја на три дела.
Го земате првиот дел и од него правите ролат, кога ќе имате убаво „стапче“ наросете ја основата со печен сусам и убаво виткајте го ролатот.
Истото повторете го и со другите два дела од смесата. Наредете сè на хартија за печење со мала празнина. Направете канали со рачката на машината за заварување. Растопете го чоколадото и наполнете ја шуплината на секоја ролна. Декорирајте по желба.
На растопено темно чоколадо можете да ставите цели лешници, бадеми, бланширани бадеми…