Дома Родители и деца Врската помеѓу атопичен дерматитис и храна

Врската помеѓу атопичен дерматитис и храна

124
0

Врската помеѓу атопичен дерматитис и храна
Во случаи кога пациентите со атопичен дерматитис имаат алергии на храна, реакциите често се уртикарија или анафилакса наместо егзацербација на егзема

Една од најчестите кожни заболувања

Најчестиот вид на егзема што ги погодува децата и возрасните е атопичен дерматитис, а кога станува збор за неговата појава се испитува поврзаноста со храната.

Ослабена кожна бариера
Иако истражувањата покажуваат врска помеѓу дерматитисот и алергиите на храна, останува нејасно што му претходи. Експертите, како др. Питер А. Лио од Центарот за интегративен егзема во Чикаго, сугерираат дека егземата предизвикана од храна е ретка, известува WebMD.

Во случаи кога пациентите со атопичен дерматитис имаат алергии на храна, реакциите често се уртикарија или анафилакса наместо егзацербација на егзема. д-р. Лио исто така објаснува дека егземата може да ја ослаби бариерата на кожата, правејќи ги пациентите посклони кон развој на алергии на околината.

Атопичен дерматитис обично започнува во детството и влијае на околу 9,6 милиони деца во САД. Некои го надминуваат, додека други продолжуваат да имаат симптоми до зрелоста. Состојбата е резултат на прекумерен имунолошки систем и оштетување на бариерата на кожата, што доведува до воспаление, сувост и чешање.

Идентификувањето на предизвикувачите може да биде предизвик бидејќи алергиите на храна и атопичен дерматитис имаат слични симптоми.

Бројни предизвикувачи
Некои веруваат дека млечните производи и јајцата се главните предизвикувачи, иако има малку истражувања кои го поддржуваат ова. Пченицата, сојата и суровото овошје и зеленчук поврзани со алергии на полен исто така може да ги влошат симптомите.

Дополнително, една неодамнешна студија откри можна врска помеѓу високиот внес на натриум и зголемениот ризик од атопичен дерматитис, иако се потребни повеќе истражувања.

Факторите на животната средина, како што се загадувањето на воздухот и изложеноста на чад од шумски пожари, се исто така поврзани со зголемена стапка на атопичен дерматитис, особено во урбаните области. Загадувачите како што се диизоцијанати, кои се наоѓаат во чадот и издувните гасови од возилата, можат да ја оштетат бариерата на кожата и да го нарушат микробиомот.

Губење на толеранција
Елиминациските диети, кои вклучуваат избегнување на храна за која постои сомневање дека предизвикуваат, може да бидат корисни, но носат ризици, како што е губење на толеранцијата кон одредена храна. Експертите препорачуваат елиминациски диети под медицински надзор и предлагаат пристап со цела храна со антиинфламаторна храна за поддршка на здравјето на кожата.

На крајот на краиштата, лекувањето на атопичен дерматитис вклучува повеќе од само управување со изгорениците. Клучен е сеопфатен план кој ја зајакнува бариерата на кожата и го одржува микробиомот, заедно со резервен план во случај симптомите да се влошат.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име