Дома Здравје Витаминот А не прави поотпорни на инфекции! Еве кои намирници го содржат...

Витаминот А не прави поотпорни на инфекции! Еве кои намирници го содржат најмногу

1336
0



Ако јадеме монотоно, можеби ни недостасуваат некои важни витамини и минерали. Затоа е важна разновидна исхрана…

Витаминот А е познат антиоксиданс. Во храната од животинско потекло најчесто е присутен како ретинол (активна форма), додека кај многу видови овошје и зеленчук се јавува во форма на фитонутриенти каротеноиди, од кои најпознат е бета-каротинот.

Тоа се претходници на витаминот А, што значи дека човечкото тело ги претвора во активна форма на витамин А, но не сите внесени количини.

Овој витамин има многу улоги во организмот, на пример, неопходен е за правилен раст и развој на сите клетки и е важен за здравјето на очите, а исто така е клучен за одржување на соодветна имунолошка функција.

Ако немаме доволно, нашиот имунолошки систем ќе биде послаб, па полесно ќе се разболуваме од разни инфекции. Витаминот А го зајакнува имунолошкиот систем со сложени процеси кои се случуваат во слузницата на желудникот и цревата, а во комбинација со витамин Ц и цинк помага во сузбивање на разни инфекции во рана фаза. Се покажа дека таквата комбинација го фаворизира заздравувањето од респираторните и синусните инфекции.

Кои намирници го содржат најмногу?

Препорачаната дневна доза (RDA) на овој витамин за жените е 700, а за мажите 900 микрограми. Горната граница на дозволениот внес (UL) за двата пола е 3000 микрограми. Во развиените земји, лесно е да се внесе доволно преку исхраната, но веганите, алкохоличарите, дебелите луѓе, постарите лица и децата на возраст од четири до 18 години може да бидат изложени на ризик од недостаток.

Витаминот А е еден од витамините растворливи во масти, па неговата апсорпција ќе се подобри доколку се јаде со маснотии. Од храна од животинско потекло ќе ги добиеме и двете. Главните диететски извори на витамин А се цревата, особено црниот дроб, во само 85 грама може да биде од 1500 до 9000 микрограми. Следат млеко и млечни производи, жолчки од јајце, риба. Од растителна храна, најдобри извори се слатките компири (1 средно сладок компир има околу 1000 mcg), тиква (половина чаша = 950 mcg), моркови (половина чаша = 680 mcg), спанаќ (половина чаша = 570 mcg). ).

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име