Дома Здравје Вака се прави домашниот сок од аронија: 10 причини зошто да го...

Вака се прави домашниот сок од аронија: 10 причини зошто да го консумирате секојдневно

932
0

Вака се прави домашниот сок од аронија: 10 причини зошто да го консумирате секојдневно

Со цел да се подготвите за студените месеци и претстојната сезона на настинки и грип, ви претставуваме едноставен рецепт за домашен сок од аронија. Бобинките од аронијата содржат силни антиоксиданси и имаат антиинфламаторно дејство, поради што на многу начини имаат корист за здравјето.

Аронијата дава многу здравствени придобивки за нашето тело. Тие ги штитат клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали и имаат антиканцерогени својства . Поради нивните антиоксидантни својства, аронијата може да го подобри здравјето на срцето со заштита од коронарна артериска болест. Истражувачите откриле дека аронијата е ефикасна во намалувањето на крвниот притисок и може да помогне во борбата против високиот крвен притисок во артериите.

Студија од 2016 година покажа дека аронијата има позитивен ефект врз нивото на гликоза во крвта и дебелината. Истражувачите исто така откриле дека бобинките од аронија можат да имаат заштитен ефект врз црниот дроб , како и да помогнат во намалувањето на симптомите и оштетувањата поврзани со гастрични нарушувања . Сокот од аронија се покажа како ефикасен во лекувањето на бактериски инфекции на уринарниот тракт, а исто така има уште една многу важна улога: го зајакнува и поддржува имунолошкиот систем , му помага на телото да се бори против грипот и помага во регулирање и ублажување на треската .

Сок од аронија – рецепт

Состојки:

2 кг бобинки од аронија

1 литар вода

800 гр шеќер

1 свежо исцеден лимон

Подготовка:

Додадете шеќер во сад со вода и ставете го на шпорет додека не зоврие. Кога водата ќе зоврие додадете 2 кг свежо овошје.

Мешајте го постојано додека смесата не почне да врие. Додека го мешате сирупот од аронија, притиснете ги бобинките за да испуштат што повеќе сок.

Кога ќе се достигне точката на вриење, почекајте неколку минути, а потоа извадете го сирупот и оставете го да се излади.

Процедете ја содржината и вратете ја на шпорет да се вари уште еднаш. Откако ќе зоврие, извадете го капакот и додадете еден исцеден лимон.

Истурете го измешаниот сок во претходно стерилизирани стаклени шишиња и затворете ги шишињата.

Да се ​​чува на темно и ладно место и да се конзумира разредена со малку вода доколку е потребно.

Препорачаната дневна доза на свежи бобинки е 300 грама. Чист ладно цеден сок од аронија се пие во количина од 1 до 3 чаши од ракија дневно . За здрави луѓе, препорачаната доза е само една чаша наутро на празен стомак. Луѓето кои се склони кон оваа болест треба да консумираат по една шолја пред секој оброк. Потребно е сокот да се пие најмалку половина час пред оброк за да се искористат покорисните својства на овој домашен сок.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име